Dr. Virgil Musta distruge teoriile potrivit cărora ivermectina ucide COVID-19. “Poate fi utilizat doar în studii clinice. E inacceptabil să folosim un medicament de uz animal”

Publicat: 27 01. 2021, 14:16
Actualizat: 27 01. 2021, 14:18
Dr. Virgil Musta distruge teoriile potrivit cărora ivermectina ucide COVID-19. “Poate fi utilizat doar în studii clinice. E inacceptabil să folosim un medicament de uz animal”

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, dezminte, la rândul lui, teoriile potrivit cărora ivermectina ar fi un medicament eficient în cazul pacienților cu COVID-19. Medicul susține că doar vaccinarea în masă a populației ne va ajuta să câștigăm lupta cu pandemia.

Referitor la ivermectina, Virgil Musta consideră că este inacceptabilă utilizarea pentru tratamentul oamenilor a unui un medicament de uz animal, în condițiile în care OMS și CDC recomandă folosirea lui doar în studii clinice, motiv pentru care nu a fost inclus în protocoalele naționale de îngrijire a celor infectați cu COVID-19.

Este un medicament antiparazitar folosit ca indicaţie în mai multe afecţiuni parazitare şi care în studii clinice a arătat că există o anumite eficacitate a acestui în formele uşoare şi medii de boală, reducând multiplicare virusului, dar atât CDC, cât şi OMS acceptă utilizarea acestui medicament doar în studii clinice şi nu este trecut în protocoalele naţionale acceptate. Pe de altă parte, la noi în ţară nu există preparatul de uz uman. Ceea ce spuneam, mă refeream la preparatul de uz uman. Există preparatul numai de uz veterinar, ceea ce e inacceptabil să folosim pentru tratamentul oamenilor un medicament de uz animal”, a declarat medicul Virgil Musta, la România TV.

Dr. Virgil Musta susține că vaccinarea anti-COVID e singura soluție

Ca o concluzie, Virgil Musta transmite că revenirea la viața de dinainte depinde de două elemente decisive, pe care le-a și precizat. Utilizarea ivermectinei nu are nicio legătură.

Primul – dorinţa şi rapiditatea vaccinării pentru ca să realizăm imunitate la un număr cât mai mare de oameni, să ne putem proteja. Şi al doilea – de a fi în continuare responsabili ca să nu ne contaminăm cu noua tulpină care este mult mai contagioasă şi în cazul în care această tulpină ajunge în răspândire comunitară, vom avea o problemă majoră şi o presiune mare pe sistemul de sănătate”, a concluzionat dr. Virgil Musta.