DSP Alba propune ridicarea carantinei în Alba Iulia și în alte cinci localități

Publicat: 30 11. 2020, 11:05
DSP Alba propune ridicarea carantinei în Alba Iulia și în alte cinci localități

DSP Alba va propune Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) încetarea carantinei în localităţile Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir, Abrud şi Ciugud, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a scris duminică pe Facebook că analizele de risc efectuate indică „un trend descendent constant al îmbolnăvirilor”.

„La 14 zile după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis intrarea în carantină a localităţilor Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir, Abrud şi Ciugud, DSP Alba a întocmit analizele de risc ale acestor localităţi, în baza datelor obţinute pe durata stării de carantină. Aceste date ne indică o îmbunătăţire a contextului epidemiologic şi un trend descendent constant al îmbolnăvirilor. (…) Concluziile acestor analize ne permit să propunem CJSU Alba suspendarea stării de carantină în aceste localităţi”, a scris Sinea pe reţeaua de socializare.

Acesta a spus că „situaţia rămâne în continuare gravă” şi că DSP va propune revenirea la restricţiile de dinainte de instituirea carantinei.

„Nu e însă cazul să ne îmbătăm cu apă rece şi să ne minţim singuri cum că am trecut de pandemie, că am scăpat de virus. Situaţia este în continuare una gravă, una care ne obligă să păstrăm în vigoare anumite măsuri şi să facem front comun, cetăţeni şi autorităţi deopotrivă, pentru limitarea efectelor pe care Sars-Cov-2 le provoacă. Propunerea specialiştilor din cadrul DSP Alba, care va fi înaintată către CJSU, este păstrarea şi impunerea cu stricteţe a măsurilor de precauţie avute înainte de perioada de carantină”, a mai scris Alexandru Sinea.

O boală mai devastatoare decât Covid-19 face ravagii în lume și ucide sute de mii de oameni: Un copil moare la fiecare două minute!

Accesul întrerupt în timpul pandemiei de COVID-19 la serviciile destinate să combată boala transmisă de țânțari va duce la un număr cu mult mai mare de persoane ucise de malarie decât de Covid-19 în special, în Africa subsahariană, a avertizat, luni, Organizația Mondială a Sănătății, potrivit jurnaliștilor de la Reuters.

Peste 400.000 de oameni la nivel global, majoritatea fiind bebeluși din zonele cele mai sărace ale Africii, au fost uciși de malarie anul trecut, a transmis OMS în cel mai recent raport mondial. De altfel, impactul pandemiei Covid-19 va duce în 2020 la creșterea acestui număr, din cauza accesului întrerupt la unele servicii medicale, mai informează agenția Reuters.

Estimările noastre sunt că, în funcţie de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia Covid-19 ar putea exista un număr crescut de decese provocat de malarie undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea în rândul copiilor mici”, a declarat directorul programului OMS pentru malarie, Pedro Alsonso.