EXCLUSIV. Firma din Iași care importă din Coreea de Sud kituri de diagnosticare a COVID-19: „Ministerul Sănătății ne-a întrebat dacă putem aduce 45.000 de teste”

Publicat: 03 04. 2020, 16:13
Actualizat: 03 04. 2020, 16:17
Praxis Medica SRL Iași, sursă foto: Google Maps

În luna martie, presa din Coreea de Sud anunța că firma ieșeană Praxis Medica SRL a semnat un contract cu compania coreeană Bioneer pentru importarea sistemului de diagnoză moleculară ExiStation și a unor kituri de diagnostic a Covid-19. GÂNDUL.RO a discutat cu managerul general al Praxis Medica, Cristian Hristodorescu, care arată că achiziția de 1,7 milioane $ a negociat-o cu mult înainte ca virusul să ”lovească” România, întrucât  a prevăzut criza de aparatură medicală.

Am semnat contractul cu Bioneer acum o lună, după negocieri de peste două săptămâni, pentru a obtine un pret bun la echipamente si teste. Dacă facem conversia din woni în USD vom obține suma de 1,7 milioane dolari”, a declarat Cristian Hristodorescu pentru Gândul.ro.

În ceea ce privește contractul, Hristodorescu susține că aceasta este pe o perioadă de un an an, atât pentreu echipamentele și testele pentru Covid-19, cât și pentru alte produse.

Am fost primii distribuitori ai Bioneer în lume care ne-am securizat stocul de echipamente și producția/livrarea de teste (era ușor de prevăzut evoluția pandemiei, orice model matematic ai fi folosit). Ca o dovadă că, în acest moment, Bioneer nu ne poate da o dată exactă de livrare pentru echipamente viitoare deoarece au fost neglijați ceilalți distribuitori (noi am epuizat stocul rezervat nouă, adică 21 sisteme complete). Kiturile de testare sunt livrate în ordinea achitării în proporție de 100% de către distribuitor. Dacă până acum termenul de livrare era de două săptămâni de la achitarea facturii, din acest moment am fost asigurați că producția s-a dublat și vor fi termene mai scurte la livrarea testelor. La aparate am obținut plata 50% la plasarea comenzii de aparate și plata de 50% la 5 zile după livrare”, a spus Cristian Hristodorescu.

Firma ieșeană, contactată de Ministerul Sănătății

Întrebat dacă autoritățile medicale au cerut aceste kituri, Cristian Hristodorescu a spus că „Ministerul Sănății ne-a întrebat, acum vreo două săptămâni, dacă putem aduce 45 000 de teste. Am răspuns afirmativ”.

Comenzile la aparate si teste au fost făcute de asociații, fundații, ONG, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților persoane fizice, care le-au donat spitalelor. Mai avem contracte cu Primăria Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Universitatea de Medicină din Iași. Unii din beneficiari au solicitat și echipamentele auxiliare pentru a putea organiza laboratorul de biologie moleculară (hote bacteriologice, hote „curate” pentru PCR, centrifuge, vortexuri, pipete) pentru care a fost un alt efort maxim având în vedere că și aceste echipamente sunt greu de găsit la acest moment”, a mai precizat acesta.

În acest moment, Hristodorescu susține că nu mai poate semna niciun contract, furnizorul nemaiavând echipamente în stoc, iar următoarea producție, pentru cel puțin următoarele trei luni, este livrată către alte țări: „ Am reușit să aduc în țară 21 sisteme complete, adică ceea am estimat anterior extinderii pandemiei. Din păcate erau necesare mult mai multe. Am cel puțin 30 clienți care așteaptă să semnez contracte, dar îi voi anunță că nu mai este posibil. Testele vor fi livrate constant către România, neexistând probleme”.

Prețurile, aceleași pentru toți beneficiarii. De la 30 de dolari la 18,29

În mod normal, mai susține Cristian Hristodorescu, testul ar fi costat cel puțin 30 de dolari: „După negocierea noastră prețul de end-user per pacient (extracția și amplificarea/identificarea) a ajuns la 18,29 USD fără TVA (cu tot cu transport pe gheață carbonică)”.

De altfel, până în acest moment au ajuns majoritatea comenzilor. „Mai este un transport de echipamente care pleacă azi din Coreea, urmând, în viitor, să facem comenzi de teste în ritmul cererilor de la beneficari. Estimăm că până la sfârșitul săptămânii următoare să terminăm instalarea tuturor echipamentelor”.

Managerul firmei Praxis Medica SUSȚINE că nu se cunoaște personal cu niciunul din beneficiari, iar legătura avută a fost strict prin telefon.