EXCLUSIV. Războiul imunologic vs. războiul armelor. Cercetător român la Oxford: „Un context care afectează întreaga lume. Se poate vorbi și despre un al șaselea, chiar și un al șaptelea val…”

Publicat: 22 03. 2022, 15:54
Actualizat: 22 03. 2022, 16:34

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a explicat pentru gandul.ro cât de mult ne afectează contextul războiului ruso-ucrainean, suprapus peste cel pandemic. Acesta susține că, este un moment în care deciziile gestionate și asumate în domeniul sănătății publice, joacă un rol mai important ca niciodată.

Ar putea agrava războiul din Ucraina pandemia de Covid-19? Ne așteptăm, în perioada următoare – ținând cont de creșterea numărului de cazuri – și la un al șaselea val al pandemiei? 

Reprezintă contextul refugiaților o problemă de sănătate publică?

„Revenind la contextul cu Ucraina, războiul acesta și invazia rusă au venit în contextul acestor relaxări și, este cumva, o distragere de la războiul imunologic pe care îl purtăm cu virusul. Și pe fondul relaxării și pe fondul conflictului, nu ne mai gândim neapărat că această boală reprezintă un pericol. Dar, în același timp, ne gândim la contextul refugiaților din Ucraina. Foarte mulți oameni care au intrat pe teritoriul României și de aici mulți pleacă în Europa. Ne gândim și că în Ucraina acoperirea vaccinală este chiar mai scăzută decât în România.

Contextul în sine, în absența chiar a bolii Covid 19, contextul de deplasare a populației de refugiați reprezintă, practic, o problemă de sănătate publică. Acești oameni, pe lângă nenorocirea care s-a abătut asupra lor cu războiul, sunt practic supuși acestui pericol al sănătății în contextul refugiului lor. Și, implicit, contextul slab vaccinat al majorității dintre ei, poate duce la o creștere și la o transmisibilitate mai crescută. Este o situație absolut îngrijorătoare din acest punct de vedere”, explică Ștefan Dascălu.

 

Pandemia, val după val

Ștefan Dascălu explică faptul că, dincolo de contextul războiului, ciclicitatea trasmiterii virusului se manifestă în valuri. Așadar, cercetătorul român recunoaște că nu este exclus să ne așteptăm la un al șaselea, ba chiar și la un al șaptelea val pandemic. 

„Observăm o creștere a numărului de cazuri – sigur, este prea devreme să fie din cauza acestui context de război – dar ne referim la creșterea numărului de cazuri din cauza sezonalității virusului. Nu este nimic de domeniul fantasticului să ne gândim că va mai fi un val. Valurile acestea sunt, ca la orice boală respiratorie, sezoniere. Este o creștere a numărului de cazuri în această perioadă a sezonului rece, urmată de o scădere, urmată iar de o creștere.

Această ciclicitate a transmiterii se manifestă în aceste valuri. Da, se poate vorbi și despre al șaselea și, din păcate, și despre un al șaptelea val, tocmai pentru că acest virus suferă mutații care îi permit o transmisibilitate mai ușoară, fie să evadeze răspunsul imunitar existent deja la oamenii care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat.”

Sursa foto: Shutterstock

Oferirea de servicii medicale refugiaților, o prioritate

Cercetătorul român la Oxford mărturisește însă că dezinformările apărute în contextul pandemiei pot fi mai dăunătoare decât virusul în sine. În plus, acesta susține că, primordial în această perioadă, este oferirea de servicii medicale  refugiaților.

„Principala problemă va fi oferirea serviciilor medicale necesare oamenilor care se refugiază din Ucraina în momentul de față și nu numai. Este un context care afectează profund întreaga lume și, pe lângă acest lucru, gestionarea pandemiei își va spune cuvântul într-un fel sau altul. Este mai important ca niciodată să fim precuați și să gândim bine deciziile, atât în domeniul sănătății publice, cât și în general.”

Cercetătorul Ștefan Dascălu a primit prestigiosul premiu pentru impact social din partea Universității Oxford și a Consiliului Național de Cercetare în Bioștiințe din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UKRI – BBSRC), a anunțat Rețeaua de Solidaritate.

Ministrul Sănătății din Germania, despre finalul pandemiei de COVID / Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

OMS, îngrijorată de războiul din Ucraina

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se arată îngrijorată de faptul că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia COVID-19 şi că încearcă să facă mai multe pentru a limita răspândirea bolilor infecţioase, potrivit CNN.

Cazurile din regiune au scăzut faţă de săptămâna precedentă, dar există un risc semnificativ de apariţie a unor îmbolnăviri mai grave şi de decese, din cauza ratei scăzute de vaccinare din Ucraina.

O situaţie îngrijorătoare este şi exodul celor peste 2 milioane de persoane care au fugit din ţară de teama războiului în zonele învecinate, regiuni care au, de asemenea, rate scăzute de vaccinare. Rata de vaccinare împotriva COVID-19 în Ucraina este de aproximativ 34%, în timp ce în Republica Moldova este de aproximativ 29%, potrivit Our World In Data.

În România, mai multe cazuri, mai puține decese

Adriana Pistol, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, marţi, că se observă o creştere a numărului de cazuri de COVID, acest lucru putând fi sesizat şi la internările în unităţile medicale. Acesata a menţionat însă că numărul de decese la pacienţii cu COVID este în scădere.

“Observăm o creştere a numărului de cazuri. Creşterea nu este foarte mare, dar este totuşi semnificativă. Deja numărul de cazuri a luat o formă de platou, nu mai putem observa acea descreştere la numărul de cazuri confirmate. Acelaşi lucru se poate observa şi la internări, la încărcarea pe paturi la nivelul secţiilor.

Observăm o descreştere a numărului de decese, ceea ce este îmbucurător, dar este într-un fel normal, totdeauna prima dată creşte numărul de cazuri, urmat după aceea de încărcarea spitalelor, atât în paturi normale pe secţii, cât şi ATI. Să sperăm că nu va fi nevoie, dar acest platou este un alt indicator la care ne mutăm şi pe care îl monitorizăm”, a declarat Adriana Pistol, potrivit news.ro.