EXCLUSIV. Vaccinul românesc anti-COVID-19 a intrat în faza a doua de studiu! Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino ar putea găsi antidotul împotriva pandemiei: ”În curând…”

Publicat: 10 10. 2020, 10:30
Actualizat: 10 10. 2020, 10:51
Distanța fizică ideală pentru prevenirea COVID-19

Echipa Institutului de Cercetare Devoltare Medico-Militară Cantacuzino, care lucrează de mai bine de șase luni la un proiect legat de posibila producere a unui vaccin sau a unui ser terapeutic anti-COVID, a ajuns în faza a doua de studiu, rezultatul fiind cât se poate de promițător.

Contactat telefonic, directorul știntific al institutului, dr. Adrian Onu, a declarat pentru GÂNDUL.RO„totul a constat în expresia unor fragmente de proteină S a virusului corona care se află ori în zona de legare de receptori ori din zone apropiate. Noi am încercat să folosim două zone bine localizate. S-a reușit producerea celor două fragmente de proteină S, purificate, concentrate, legate cu adjuvant și, în final, rezultatul este că acestea reușesc să producă anticorpi de bună calitate.

În curând, vom vedea dacă acestea au și capacitate neutralizantă. Dacă au, vor fi un bun candidat pentru producerea de vaccin sau ser terapeutic.

Până acum, s-au făcut deja câteva experimente pentru producerea de ser terapeutic pe animal și rezultatele sunt încurajatoare”. Aceste rezultate au fost prezentate și la Conferința de imunologie-dermatologie care s-a desfășurat, recent, în spațiul on line. La institut se desfășoară studiul pentru producerea de vaccin în parteneriat cu Centrul OncoGen de la Timișoara, cercetările fiind coordonate de prof. Univ. Mircea Ioan Popa.

În același timp,  la Institutul Cantacuzino se lucrează și la optimizarea vaccinului antigripal, având în vedere și aparatura nouă, de ultimă generație cu care a fost înzestrată instituția.

Profesorul Păunescu: „Vaccinul dezvoltat de noi este dintr-o generație net superioară celorlalte tehnologii”

Vaccinul românesc anti-COVID se află în testări în vestul țării. Prof. Virgil Păunescu a explicat, în exclusivitate pentru Gândul.RO, că vaccinul dezvoltat de OncoGen este dintr-o generație net superioară celorlalte tehnologii și are cel puțin patru puncte tari.

Folosește cea mai nouă tehnologie care permite obținerea unui vaccin împotriva unui agent infecțios.Terapia este foarte eficientă pentru că este personalizată și poate fi adaptată la populații mari cu caracteristici imune asemănătoare. Administrarea se face pe cale nazală și astfel protejează foarte bine porțile de intrare- e ușor de administrat și ușor de acceptat de populație. Tehnologia care stă la baza vaccinului este flexibilă și poate fi rapid adaptă in funcție de modificările pe care le suferă virusul”, a declarat profesorul Păunescu pentru GÂNDUL.RO.

Creatorul vaccinului românesc anti-COVID: „Ne așteptăm ca evoluția acestui virus să nu fie spre o formă mai ușoară, ci spre una mai agresivă”

Niciunul dintre vaccinurile aflate în dezvoltare nu pare să fie afectat de aceste mutații. Mutațiile sunt cu zecile, nu este numai acesta. În general supraviețuiesc mutațiile care au un avantaj față de celelalte forme: ori se lipesc mai ușor față de celelalte forme. Ori se lipesc mai ușor de receptori, infectează mai ușor oamenii, ori se produc în cantități mai mari”, explică profesorul Virgil Păunescu pentru GÂNDUL.RO.