EXPLICAȚII. Alexandru Rafila, despre evoluţia COVID-19 şi schimbarea radicală la nivel mondial: „Ăsta e lucrul esențial”

Publicat: 19 05. 2020, 15:36
Alexandru Rafila: „Mă aștept ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri de COVID-19 în spitale și foarte multe decese!”

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre evoluția pe care o are graficul infectărilor cu coronavirus la nivel mondial. El a precizat că evoluția arată că odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul infectărilor acolo, o creștere alarmantă fiind remarcată în emisfera sudică.

„Odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul de cazuri în emisfera nordică și crește în emisfera sudică.

În Africa de Sud este o creștere marcantă.

Sezonalitatea pe care o atribuiam și acestui virus se pare că încet – încet începe să se contureze.

Să sperăm că în emisfera nordică vom avea mult mai puține cazuri în această vară, ca să ne putem pregăti pentru sfârșitul anului

Acesta trebuie să fie cuvântul de ordine, să ne pregătim logistic și comportamental, ăsta e lucrul esential.

Și atunci, vom putea sa gestionăm mult mai bine și fără impact social și economic așa ridicat în aceste două luni”, a explicat Alexandru Rafila la Digi 24.

Alexandru Rafila, despre evoluţia COVID-19 şi schimbarea radicală la nivel mondial

De altfel, Alexandru Rafila a explicat că trebuie să se ia în considerare anumite situații în care masca nu poate fi purtată în spații închise, în ciuda obligativității. Profesorul Rafila a declarat că pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități masca nu reprezintă o opțiune, iar astfel de situații vor trebui să fie analizate.

„Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți. De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic. Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă. Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24