GÂNDUL LIVE. Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA: „Creșterea salariului minim cu 40 de lei este o crimă!” / „Guvernul se gândește să apere buzunarele patronilor”

Publicat: 29 12. 2020, 12:37
Actualizat: 29 12. 2020, 13:51

This browser does not support the video element.

Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a criticat dur, la GÂNDUL LIVE, anunțul premierului Florin Cîțu cu privire la creșterea salariului minim pe economie cu doar 40 lei net.

„Această creștere de 40 de lei, pe care Guvernul a propus-o și sindicatele au refuzat-o, este o crimă!

Salariul minim pe economie este luat în seamă doar la nivelul companiilor private.

„Dacă guvernul se gândește să apere buzunarele patronilor…”

Discutăm de personalul productiv. 40 de lei, dacă guvernul se gândește să apere buzunarele patronilor, în condițiile în care un om cu 1.400-1.500 lei net pe lună nu poate să trăiască. Să trăiască un parlamentar câteva luni cu banii ăștia! Să vedem pe cine apără.

Acești patroni ar fi trebuit să se îndrepte împotriva guvernului României, care nu a luat nicio măsură în pandemie, din martie, când industria alimentară, pentru a asigura hrana populației, a lucrat la foc continuu. Am vrut luarea unor măsuri, care să ne permită… Nu am întins mâna.

Acum este târziu. Noi am dorit garantarea unui credit de către statul român, care să ajute la achiziția grâului, inclusiv depozitarea lui. Până în august – septembrie aveam cantitatea asigurată, fără a mai crește prețurile.

Doream acest credit garantat de stat care să ne asigure depozitarea stocurilor create, după luna martie, jumătatea lui aprilie, după acea sperietură, au fost create stocuri, care nu mai încăpeau în depozitele statului. Industria alimentară a pierdut și așa 30% din vânzări și profit, din cauza închiderii Horeca.

„Statul român nu a venit cu nimic!”

Nu s-a venit cu un program foarte coerent. Statul român nu a venit cu nimic în favoarea investițiilor, cheltuielile suplimentare ale zonei private (dezinfectanți, teste Covid pentru angajați etc).

Dacă guvernul nu a gândit că această zonă nu e fragilă, înseamnă că e incompetent. Fragilă poate fi în orice moment. Fiecare societate comercială are contracte cu producătorii de materie publică. La lactate avem contracte cu fermieri. Dacă nu le onorăm, avem penalități.

Puterea de cumpărare a scăzut. Pe de o parte avem Horeca, iar puterea de cumpărare a scăzut deoarece a crescut numărul șomerilor.

Probabil că se mizează pe faptul că acești retaileri prin care desfășurăm comerțul alimentar, în procent de 90%, dacă noi nu producem, importă, din alte țări. Riscul lipsei de alimente nu există. De aici lipsa de interes pentru industria alimentară românească. O crimă. Pierdem personal calificat, care pleacă în străinătate. Distrugem un sector de activitate în care s-au investit inclusiv fonduri europene”, a declarat Dragoș Frumosu la GÂNDUL LIVE.