GÂNDUL LIVE. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină: „Analizele au arătat o corelare între creșterea numărului cazurilor COVID și noua tulpină / Virusul are nevoie de fiecare dintre noi pentru a trăi”

Publicat: 05 01. 2021, 13:31
Actualizat: 05 01. 2021, 14:33

This browser does not support the video element.

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre pandemia propriu-zisă de COVID-19, suprapusă cu noua tulpină din Marea Britanie. Acesta a mai spus că testele Real Time PCR pot să ridice suspiciunea infectării cu noua tulpină, aspect care se studiază la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Virusul are nevoie de fiecare dintre noi pentru a trăi. Dacă noi ne îmbolnăvim sau murim, murim cu tot cu virusul. El caută să se răspândească tot mai mult, tot mai repede.

Virusul mai pierde sau mai câștigă informație genetică. Această informație nu a avut relevanță la tulpina din UK. Ce s-a constatat acolo a fost că într-un lockdown foarte sever, s-a constatat creșterea foarte mare a numărului de cazuri Covid.

Analizele au arătat o corelare între creșterea numărului cazurilor COVID și această tulpină. Trendul a crescut foarte mult.

Marea Britanie trebuie să ridice mai multe ziduri de apărare în fața unui virus, mai contagios cu 70%. E relevantă acumularea unui număr mai mare de mutații – 8,10,12 într-un număr redus de zile. Un număr mare de mutații au apărut, la nivelul proteinei SPIKE, într-un timp scurt.

„Tulpina nouă se propagă mai repede, calculele sunt date peste cap”

Testul Real Time PCR poate să ridice suspiciunea infectării cu noua tulpină. Se studiază la „Matei Balș” acest aspect. Nu este așa important dacă persoana este infectată cu noua tulpină, care nu este mai gravă, ci mai contagioasă. Asta e problema de fapt, de aceea trebuie să ne intereseze evidențierea acestei tulpini.

Putem să ne dăm seama cât de mare este riscul de a crește foarte mult numărul de cazuri într-un timp foarte scurt. Tulpina nouă se propagă mai repede, calculele sunt date peste cap.

Mutații la nivelul proteinelor spike

Aceste mutații apar la nivelul acelor țepi spike. Varianta cea nouă se agață mai bine. Asta ar fi o explicație. O consecință a acestui fapt este – cantitatea de virus a persoanei cu noua tulpină e considerabil mai mare decât cei care au vechea tulpină. Evident că se transmite mai mult.

Noi am văzut reacția imediată a statelor europene, de a limita cursele aeriene, trenurile către/dinspre Marea Britanie. Problema e că foarte puține țări europene pot pune în evidență noua tulpină la scară largă. Dacă vor fi aceste date vom vedea același tip de măsuri în mai multe țări.

În alte țări, precum România, unde din păcate nu avem cum să monitorizăm această tulpină, măsurile vor fi luate când va crește numărul de cazuri”, a declarat Marius Geantă la GÂNDUL LIVE.