GÂNDUL LIVE. Medicul Adrian Marinescu: „Când vorbim despre un vaccin sunt și efecte adverse”

Publicat: 18 03. 2021, 19:28
Actualizat: 18 03. 2021, 21:38

This browser does not support the video element.

Într-o intervenție telefonică la GÂNDUL LIVE, medicul infecționist Adrian Marinescu a spus, în legătură cu decizia EMA de a valida continuarea vaccinării cu AstraZeneca, că „aceasta este o veste bună și nu face altceva decât să confirme niște date pe care le aveam deja”.

Medicul Adrian Marinescu: „Când vorbim despre un vaccin sunt și efecte adverse”

„Aceasta este o veste bună și nu face altceva decât să confirme niște date pe care le aveam deja. Este evident în acest moment că această confirmare ar trebui să crească încrederea populației, în general, în vaccin, dar vorbim concret de AstraZeneca. Eu sper ca în zilele în care urmează, lucrurile vor intra în normal în ceea ce privește inclusiv vaccinarea cu această variantă”, a spus Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș.

Despre opoziția multor persoane față de acest vaccin, medicul a spus că în momentul în care există o serie de date clare care vin de la specialiști, ar trebui să le luăm în calcul.

„Sigur, nicio variantă nu este de exclus, dar eu aș spune că în momentul în care există o serie de date clare care vin de la specialiști, ar trebui să le luăm în calcul. De exemplu, să realizăm că efectele adverse sunt extrem de rare. Dacă ne uităm la numărul celor care deja s-au vaccinat și la numărul de evenimente care au apărut, acesta este extrem de mic. În comparație cu populația generală, nu sunt diferențe. Nu înseamnă că dacă m-am vaccinat am o probabilitate mai mare de a face tromboză. Eu cred că lucrurile sunt clare.

Profilul pacientului care poate să facă tromboze mai rapid

Întrebat despre un profil al omului care poate să facă aceste tromboze mai rapid, medicul a răspuns:

„Nu aș spune că este vorba despre un profil clar. Sigur că sunt niște factori de risc și aici putem discuta destul de mult. M-aș gândi la trei aspecte pe care le-aș lua în calcul. În primul rând, este clar că dacă fac infecția cu SarsCov2, acele persoane au un risc mult mai mare de a face tromboze. În al doilea rând, ne putem uita la date și vedea că trombozele nu au nicio legătură cu vaccinul, nu există vreo relație de cauzalitate demonstrată în vreun fel. În al treilea rând, când vorbim despre un vaccin sunt și efecte adverse, doar că dacă numărul efectelor adverse sunt în număr foarte redus, ar trebui să le luăm în calcul ca fiind efecte adverse conform prospectului.”

La întrebarea „Ce i-ați spune unui om care refuză să se vaccineze cu AstraZeneca?”, Adrian Marinescu a răspuns:

„Aici este vorba de informație. Aș încerca să îi explic clar și cu mult calm că nu are argumente care să îl facă să renunțe la vaccin și că în mod clar ar trebui să meargă mai departe. Dacă acel om se îmbolnăvește, riscul să facă alte complicații decât efectele secundare care apar de la vaccin este mare.”