Inventatorul vaccinului anti-COVID, vești proaste: “Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani. Vor mai exista multe focare!”

Publicat: 26 12. 2020, 21:45
Actualizat: 26 12. 2020, 21:46
Inventatorul vaccinului anti-COVID, vești proaste: “Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani. Vor mai exista multe focare!”

Ugur Sahin, cel care a dezvoltat vaccinul anti-COVID Pfizer, avertizează că virusul nu va dispărea sub nicio formă, acesta urmând să rămână activ încă zece ani. Totodată, expertul precizează că focarele de coronavirus vor continua să apară.

Campania de vaccinare anti-COVID în România va demara oficial duminică, la fel ca în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Ugur Sahin, specialistul turco-german care a inventat vaccinul Pfizer, a făcut, din păcate, un anunț trist.

Expertul susține că vaccinul nu va reuși să oprească virusul, care va continua să facă probleme cel puțin 10 ani de acum înainte.

Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani. Trebuie să ne obișnuim cu faptul că vor mai exista multe focare. Iarna aceasta, vaccinurile nu vor avea impact asupra numărului de infecții. Dar e nevoie de ele pentru ca iarna viitoare să putem intra în noul normal”, a precizat Ugur Sahin.

Ugur Sahin, inventatorul vaccinului anti-COVID: “E nevoie de un procent mai mare pentru ca viața să revină la normal”

Totodată, Ugur Sahin a îndemnat la precauție, precizând că sunt șanse ca focarele de COVID-19 să nu dispară, chiar dacă 60-70% din populația lumii se va vaccina.

Dacă virusul devine mai ușor de transmis s-ar putea să avem nevoie de un procent mai mare de vaccinare pentru ca viața să revină la normal. Vaccinul conține mai mult de 1.270 de aminoacizi și doar nouă dintre aceștia sunt modificați (în virusul mutant). Asta înseamnă că 99% din proteine sunt în continuare aceleași”, a mai spus cel care a dezvoltat vaccinul anti-COVID Pfizer.

Ugur Sahin și soția sa, Ozlem Tureci, sunt persoanele care au dezvoltat primul vaccin anti-COVID din lume, de la începutul pandemiei. BioNTech, compania specialistului turco-german, a colaborat cu Pfizer pentru a produce serul care a fost deja aprobat în mai multe țări, între care și România.