Johnson & Johnson lansează un nou studiu clinic pe scară largă: Unii voluntari vor primi două doze din potențialul vaccin COVID-19

Publicat: 16 11. 2020, 10:06
Actualizat: 16 11. 2020, 10:08
Johnson & Johnson lansează un nou studiu clinic pe scară largă: Unii voluntari vor primi două doze din potențialul vaccin COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock

Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson lansează luni, 16 noiembrie, un studiu clinic pe scară largă în care voluntarii vor primi două doze din potențialul vaccin COVID-19.

Producătorii vor să evalueze beneficiile pe care le are vaccinul, precum și pentru ce perioadă este protejat organismul uman după primirea celei de-a doua doze.

Producătorul american de medicamente intenționează să înscrie până la 30.000 de participanți la studiu și să îl desfășoare în paralel cu un studiu în care participanții primesc doar o singură doză. Cel din urmă studiu a început în septembrie, informează Reuters.

Studiu pe scară largă: Voluntarii vor primi două doze de vaccin

Partenerul britanic al Johnson & Johnson vrea să recruteze 6.000 de participanți, iar restul se vor alătura din alte țări cu o incidență ridicată a cazurilor de COVID-19, cum ar fi Statele Unite, Belgia, Columbia, Franța, Germania, Filipine, Africa de Sud și Spania.

Participanților li se va administra o primă doză fie de placebo, fie de vaccin experimental, numită în prezent Ad26COV2, urmată de o a doua doză sau de placebo 57 de zile mai târziu, a declarat Saul Faust, profesor de imunologie pediatrică și boli infecțioase, care este co-conducătorul studiului la Spitalul Universitar din Southampton.

„Studiul va evalua eficacitatea vaccinului după prima și a doua doză pentru a evalua protecția împotriva virusului și beneficiile potențiale incrementale din perioada cu protecție datorată de cea de-a doua doză”, a anunțat J&J într-un comunicat.

Producătorii de medicamente Pfizer și BioNtech au declarat săptămâna trecută că potențialul lor de COVID-19 a arătat o eficacitate de peste 90%, speranța că vaccinurile împotriva bolii ar putea fi gata de utilizare în curând fiind din ce în ce mai mare.

În timp ce vaccinul Pfizer-BioNtech folosește o nouă tehnologie cunoscută sub numele de ARN, J&J folosește un virus de răceală pentru a livra materialul genetic din coronavirus în organism, astfel încât să provoace un răspuns imun.

Platforma, numită AdVac, este utilizată și într-un vaccin Ebola care a fost aprobat la începutul acestui an.

Recrutarea pentru participarea la studiu se va finaliza în martie 2021, iar procesul va dura 12 luni.