Lombardia, declarată „regiune roșie” timp de o săptămână dintr-o „eroare”!

Publicat: 23 01. 2021, 19:39
Actualizat: 23 01. 2021, 19:40
Lombardia, declarată „regiune roșie” timp de o săptămână dintr-o „eroare”! / Sursă FOTO: Shutterstock

Lombardia este una dintre puținele regiuni care din 17 ianuarie au fost incluse de guvern în așa-numita „zonă roșie”, adică zonele în care riscul de răspândire a coronavirusului este foarte mare și unde sunt necesare măsuri restrictive importante. Decizia a fost luată de minister pe baza datelor furnizate pe 13 ianuarie de guvernul regional din Lombardia.

Însă, vineri, 22 ianuarie, Ministerul Sănătății a anunțat că datele furnizate de regiune erau greșite: pe baza datelor actualizate livrate ministerului pe 20 ianuarie, Lombardia nu trebuia inclusă în „zona roșie”. Din acest motiv, se pare că în următoarele câteva ore ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, va semna un ordin de introducere în „zona portocalie”, în care restricțiile sunt mai puțin stricte.

Atât președintele regiunii, Attilio Fontana, cât și vicepreședintele, Letizia Moratti, au negat că datele sunt greșite, dar știrea a fost confirmată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății – care clarifică eroarea – și prin mărturiile colectate de presă de la structurile tehnice din regiunea Lombardia.

Lombardia, în „zona roșie” dintr-o „eroare”!

Unul dintre elementele determinante pentru evaluarea scenariilor epidemiologice și a culorilor regiunilor este valoarea indexului R, adică indicele utilizat pentru a măsura cât de mult este transmis virusul și care „reprezintă – pentru a utiliza definiția Ministerul Sănătății – numărul mediu de infecții produse de fiecare individ infectat după aplicarea măsurilor de izolare adoptate în contextul epidemiei în sine ”. Când o regiune are un R.t mai mare de 1,5 tinde să ajungă în „zonele roșii”. Dacă R.t este mai mic, ceilalți factori cântăresc mult în decizia autorităților. Indicele Rt este calculat de Institutul Superior de Sănătate (ISS) pe baza datelor furnizate de regiuni în fiecare săptămână.

Ministerul Sănătății explică faptul că pentru falsificarea calculului R.t unele date au fost transmise doar parțial de regiune. Conform actualizării din 20 ianuarie, cazurile simptomatice care au dezvoltat simptome – adică o cifră cheie pentru calcularea R.t – între 15 și 30 decembrie nu mai erau 14.180, așa cum s-a raportat pe 13 ianuarie, ci 4.918, de aproape trei ori mai puțin.

Nu este foarte clar cum s-a produs eroarea. Corriere della Sera scrie că până acum tehnicienii din regiune nu au raportat corect – adică numărul simptomaticilor, asimptomaticilor sau vindecaților – persoane care, conform indicațiilor Ministerului Sănătății din 12 octombrie, pot ieși din izolare fără a avea un test cu rezultate negative, însă doar dacă au fost asimptomatice timp de o săptămână și dacă debutul simptomelor a avut loc cu cel puțin 21 de zile mai devreme.

„Furnizăm informațiile atunci când medicii ne spun despre asta”, a declarat o sursă din Unitatea de Prevenire Organizațională de la Corriere della Sera.

Cu toate acestea, în absența informațiilor, ISS i-a considerat pe acești oameni ca fiind simptomatici, ceea ce a crescut R.t.