Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră. Cine decide dacă românii vor fi vaccinați anti-COVID cu Moderna sau Pfizer/BioNTech

Publicat: 12 01. 2021, 10:34
Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră. Cine decide dacă românii vor fi vaccinați anti-COVID cu Moderna sau Pfizer/BioNTech

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a anunțat că medicul decide dacă o persoană trebuie injectată cu serul produs de Pfizer/BioNTech sau cu cel dezvoltat de Moderna.

Vaccinul produs de Moderna este cel de-al doilea împotriva COVID-19 apropat de UE, după cel dezoltat de Pfizer/BioNTech. Primele doze vor ajunge în România miercuri, 13 ianuarie. Prima tranșă nu este deloc consistentă, în țară vor ajunge sub 15.000 de doze.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinul produs de Moderna este recomandat persoanelor de peste 18 ani.

Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele două tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele două tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: “Nu putem face teste înainte de fiecare vaccin anti-COVID”

În continuare, Valeriu Gheorghiță a anunțat că nu este indicat să ne vaccinăm dacă avem simptome specifice COVID-19.

Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10 % din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e ca o persoană să nu aibă contraindicații”, a explicat medicul la Digi 24.

Ce se întâmplă dacă o persoană se infectează între cele două doze

În final, Valeriu Gheorghiță a precizat că dacă o persoană contractează COVID-19 între cele două doze, rapelul se va face la o lună după vindecare.

E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni”, a mai precizat medicul.