Managerul Spitalului ”Victor Babeș”, după explozia de cazuri COVID-19: „Terapia Intensivă va ceda în două-trei săptămâni!” Când vine al doilea val de coronavirus? (EXCLUSIV)

Publicat: 02 10. 2020, 10:15
Actualizat: 02 10. 2020, 13:30
De ce mor tinerii de COVID-19? Medic: „Avem pacienți vârstnici care au depășit mai ușor terapia intensivă decât cei tineri” (EXCLUSIV)

Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, avertizează cu privire la cel de-al doilea val de al pandemiei care poate fi ținut sub control numai prin păstrarea distanţei și norme de igienă, atâta timp cât nu există un vaccin împotriva  virusului. „Dacă se mai menține aceaastă cifră încă câteva zile putem vorbi deja de valul al doilea”, explică medicul pentru GÂNDUL.RO.

„Ne așteptam în octombrie la o cifră de 2000-2200. Surpriza neplăcută pe care o aduc aceste cifre este creșterea automată a ceea ce noi spunem din iunie- iulie a număruluide cazuri de la ATI. Din aceste cazuri noi selecționate se duc în Terapie Intensivă aproximativ 5%. Acest număr cumulativ, faptul că în iulie-august nu s-au respectat restricțiile ce țineau de zona de litoral și de Valea Prahovei, a făcut să începem toamna cu un număr de 400-500 pacienți la ATI”, spune medicul Oancea.

Explozia de cazuri COVID-19

Această creștere s-a declanșat deoarece oamenii au reînceput lucrul, școlile s-au redeschis, părinții și bunicii nu respectă regulile sanitate. Faptul că copiii sunt asimptomatici și transmit pe linie familială. Iar în mijloacele de transport comun nu se poartă măștile, nu se respectă distanța. Toate acestea ne-au adus în pragul de 2000 și 2000 și ceva de cazuri și credem că, cel puțin, va mai exista o creștere undeva la 10-15%. Important este să stabilizăm această fază de platou și să nu o depășim.

Terapia Intensivă va ceda în două-trei săptămâni dacă menținem acest număr de îmbolnăviri și nu vom mai avea locuri la ATI”, explică managerul Spitalului ”Victor Babeș”.

 Spitalele COVID nu mai au locuri libere pentru pacienți

La fel ca în București, și spitalele din Timișoara se confruntă cu lipsa paturilor la ATI. La Spitalul ”Victor Babeș” mai este un loc liber de copil și unul de adult. Cinci la Spitalul Județean, iar cel Municipal și cel din Lugoj sunt pline.

Măsurile de restricție dacă vor fi luate trebuie luate punctual. Spre exemplu la Argeș, acum două luni avea 100 de infectări pe zi. S-au luat măsuri responsabile, s-au dat amenzi etc, și s-a ajuns la 7-8 infectări pe zi. Autoritățile locale ar trebui să intervină mai serios și mai responsabil pentru că dacă lăsam să circule această transmitere intracomunitară, care din punctul nostru de vedere este la un nivel foarte crescut în acest moment,ne vom trezi că vom trece cu toții prin infecție”, mai spune managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea.

Valul al doilea al pandemiei COVID-19

Datele ultimelor 24 de ore indică un număr de 2.086 noi cazuri de îmbolnăvire. Medicul Victor Oancea precizează că dacă se mai menține aceaastă cifră timp de câteva zile, putem vorbi deja de cel de-al doilea val al pandemiei.

„Sunt o sumă de factori comulați: alegerile, școala în sensul de ceea ce se întâmplă după gardurile școlii. Părinții și bunicii nu respectă regulile. Stau fără mască, cei mici ies la picnicuri împreună. Copiii sunt asimptomatici, așa că nu putem face diferența dintre un copil asimptomatic și unul sănătos. Acești copii merg acasă, stau unii cu alții, părinți, bunici, prieteni și interacționează. Așa vom ajunge să avem plurifocare de COVID-19 răspândite peste tot”, mai spune managerul Spitalului Victor Babeș.

Medicul Cristian Oancea atrage atenția că pe lângă COVID-19 vor urma virusurile de sezon: gripa și pneumoniile: „Va fi o iarnă și o toamnă foarte stresantă pentru noi ca și sistem sanitar”.

Am făcut apel la un singur cuvânt: responsabilitate. Lumea trebuie să înțeleagă că până nu avem un vaccin nu avem alte instrumente sută la sută  pentru a ne lupta cu această pandemie. Lupta nu s-a dus în spitale, ci pe stradă. Acolo trebuie să fii responsabil. Noi în spitale ne facem treabă.Însă lupta se face duce pe două fronturi începând din toamna aceasta: pe stradă și în secțiile de la ATI. Personalul este foarte obosit, numărul de gărzi este foarte ridicat. Să faci 7-8 luni de zile o gardă la patru zile îți schimbă bioritmul cu totul. Nu avem cu cine să-i înlocuim, e o mare problemă cu resura umană de terapie intensivă. Resursele medicale sunt limitate. O să ajungem să nu mai avem nici paracetamol în farmacii. Acum încă nu avem această problemă. Sistemul rezistă, deși e pus sub presiune”, a mai spus medicul.

Cristian Oancea lansează un avertisment pentru cei care nu cred în continuare în virusul SARS-COV-2 și face un apel la responsabilitate.

„Până nu pierzi pe cineva drag. nu conștientizezi cu ce te confrunți. Până nu simți că plâmânii tăi sunt afectați 60-7%-80%. Cei care nu cred să vorbească cu pacienții, cu cei de la ATI. Sistemul lor se va schimba. Noi repetăm la nesfârșit același cuvânt: responsabilat. Ceea ce recomandăm noi, medicii, nu sunt măsuri coercitive, recomandăm un stil de viață igienic, sanitar. Dacă la pastă de dinți suntem pe ultimul loc în Europa, măcar apă și săpun să folosim. Masca trebuie purtată. Exemplu asiaticilor care își pun mască la cel mai mic semn. Am recomandat să nu mai interacționăm atât de aproape. Facem un apel la civilizație și responsabilitate”, a mai punctat acesta.