MĂSURĂ. Polițiștii poartă căști echipate cu o cameră video pentru a lua temperatura cetățenilor. Noua metodă a fost deja implementată în China, Dubai și Italia – VIDEO

Publicat: 18 05. 2020, 12:02
Actualizat: 18 05. 2020, 12:05
Polițiștii poartă căști echipate cu o cameră video pentru a lua temperatura cetățenilor. Noua metodă a fost deja implementată în China, Dubai și Italia / Sursă FOTO: captură YouTube

Se pare că această măsură este deja implementată în Italia, Dubai și China, iar guvernul din Olanda o ia în considerare, având o acuratețe de 96%, potrivit doctorului Jie Guo, șeful companiei producătoare.

În videoclipul de prezentare a noilor căști echipate cu o cameră video și termoscaner se poate observa cum, cu ajutorul căștii, este măsurată temperatura oamenilor care trec pe lângă ofițerul de poliție, scrie BusinessInsider.

Casca smart KV N901 este creată de compania chineză KC Weareble, condusă de dr. Jie Guo. Potrivit acestuia, în China,  1.000 de astfel de echipamente speciale care ajută la lupta împotriva pandemiei de coronavirus sunt deja folosite. Prețul unei astfel de căști este cuprins între 5.000 și 7.000 de dolari.

Doctorul a precizat că cei care vor să le cumpere mai întâi comandă doar câteva pentru a le testa și apoi solicită un număr mai mare de dispozitive.

Potrivit companiei, au fost trimise căști carabinierilor din Italia, dar și autorităților din Olanda, iar în Dubai, polițiștii deja le folosesc.

„Autorități guvernamentale, dar și cumpărători privați, folosesc deja căștile. În China, polițiștii locali, asistentele, paznicii și alți lucrători de la stațiile de metrou folosesc deja căștile”, a precizat dr. Jie Guo.

De asemenea, acesta a explicat că echipamentele sunt flexibile, menționând că pot fi folosite și pe un trepied.

Cum funcționează

Dacă scanerul surprinde o temperatură peste limită, începe să sune o alarmă.

Casca inteligentă KC N901 este echipată cu un procesor ARM, un ecran de afișare cu realitate augmentată, o cameră cu infraroșu și o cameră vizibilă cu lumină. Conform specificațiilor dispozitivului, purtătorul poate detecta temperatura trecătorilor într-un perimetru de 2 metri.

Totuși, profesorul Davey Jones de la Universitatea Bangor, care a condus un studiu referitor la modul în care s-a răspândit coronavirusul pe vasul de croazieră Diamond Princess, se arată sceptic la această măsură.

„Cel puțin 25% din oameni (n.r. de pe vas) nu au prezentat simptome, deci clar nu aveau temperatură. Așadar, ratezi un mare procentaj din populație care ar putea transmite virusul”, a precizat acesta.

De asemenea, acesta a explicat că oamenii pot avea temperatură și din alte motive, de exemplu, femeile care se află la menopauză.

„Deci ar putea fi multe rezulte fals pozitive”, a punctat specialistul.