Medicul Adrian Marinescu, despre noua tulpină SARS-CoV-2 în contextul campaniei de vaccinare: „Nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna”

Publicat: 26 01. 2021, 12:55
Tulpina românească ar putea reduce eficiența vaccinului / -COVID. Avertismentul specialiștilorSursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Medicul infecționist de la Institutul „Matei Balș” din București Adrian Marinescu a explicat de ce noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, identificată prima dată în Marea Britanie, nu influențează eficacitatea vaccinului anti-COVID-19.

Specialistul a reamintit într-o intervenție la Digi24, marți, 26 ianuarie, faptul că virusurile suferă în mod constant mutații.

„ Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul. Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu.

De asemenea, acesta a subliniat că situația se poate schimba, însă a punctat faptul că autoritățile supraveghează permanent aceste evoluții.

Adrian Marinescu,despre vaccinul anti-COVID-19: În momentul în care va fi nevoie se va face o updatare

„Exact ce se întâmplă acum cu vaccinul Moderna – în momentul în care va fi nevoie se va face o updatare, o modificare astfel încât să corespundă”, a mai precizat medicul.

Totodată, acesta a explicat faptul că vaccinul anti-COVID-19 oferă imunitate pentru șase luni, însă a remintit că cei vaccinați sunt monitorizați în continuare.

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptomatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e voba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin. Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferează în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a explicat Adrian Marinescu, precizând că nu este nevoie de testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de vaccinare întrucât care ar îngreuna mult procesul.