Medicul și cercetătorul Octavian Jurma: “Autoritățile au pierdut controlul epidemiologic!” Reacția GCS

Publicat: 24 12. 2020, 20:51
Actualizat: 24 12. 2020, 20:53
Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei, avertisment sumbru: „În trei luni, 60% din cazurile de COVID din București vor fi cu noua tulpină”

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, cel care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei, susține că autoritățile au pierdut controlul epidemiologic. De altfel, și Grupul de Comunicare Strategică recunoaște că angajații DSP nu reușesc să termine anchetele la timp, motiv pentru care persoanele infectate pot răspândi lejer virusul până sunt depistate.

Anunțul lui Octavian Jurma vine după ultima raportare a GCS, potrivit căreia, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

S-a văzut și pe curbă, din 3 noiembrie, de când s-a introdus acest nou sistem de raportare. S-a acumulat un deficit foarte mare de cazuri alocate. Aceste cazuri apar pe curba principală oficială, când se anunță, dar după aceea se scad din curbă când se alocă pe județe și apar aceste situații cum este astăzi, în care practic avem oficial 4.300 de cazuri, dar suma cazurilor alocate pe județe este de 5.126, deci sunt 816 cazuri care s-au alocat.

Aceste diferențe au un impact mare asupra curbei epidemiologice și pun semne de întrebare pentru că apar situații în care se alocă mai multe cazuri decât s-au efectuat teste în zilele respective. Autoritățile au pierdut controlul epidemiologic”, a explicat, la Antena 3, cercetătorul Octavian Jurma.

Octavian Jurma, anunț teribil în plină pandemie. Ce spune GCS

De partea cealaltă, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) precizează că apar foarte multe cazuri nealocate de COVID-19 pe județe din cauza  faptului că anchetele epidemiologice se desfășoară cu greutate.

Datele privind testele pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 ce prezintă rezultat pozitiv, adică indică prezența virusului, sunt încărcate în platforma electronică de centralizare a datelor operaționalizată și gestionată de Ministerul Sănătății, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, de fiecare centru de testare/ laborator în parte.

Procesul este unul complet automatizat, platforma menționată transmițând apoi datele încărcate către toți beneficiarii legali, inclusiv către persoanele depistate pozitiv în urma testării. După încărcarea acestor date în platforma electronică, Direcțiile de Sănătate Publică efectuează anchete epidemiologice pentru fiecare caz în parte.

În urma acestor anchete apidemiologice fiecare caz depistat pozitiv este repartizat în județul/localitatea în care persoana testată pozitiv locuiește efectiv”, a precizat și Grupul de Comunicare Strategică (GCS).