Ministrul Sănătății, despre un posibil lockdown: Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată / Ce se întâmplă cu Bucureștiul

Publicat: 26 11. 2020, 07:58
Ministrul Sănătății, despre un posibil lockdown: Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată / Ce se întâmplă cu Bucureștiul / Sursă FOTO: Emanuel Titus Ilieși - Mediafax Foto

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat faptul nu se impune în prezent un lockdown național, ci doar în zonele în care transmiterea virusului SARS-CoV-2 este accentuată şi unde alte măsuri nu au dat rezultate, carantina fiind ultima măsură impusă.

Nelu tătaru a mai explicat în cursul serii de miercuri, 25 noiembrie, la B1 TV, că Bucureștiul nu a fost carantinat întrucât nu îndeplinește punctajul necesar pentru impunerea unei asemenea măsuri.

Nelu Tătaru: Nu închizi o ţară!

„Cazurile care vin, sau infecţiile care vin, se produc în prespital, nerespectând nişte reguli. Că vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem. Noi suntem cei care primim aceste cazuri, suntem aceeaşi oameni, gestionăm medical o pandemie. Cred că eforturile ar trebui să fie susţinute şi comune. Încercăm tot noi să limităm partea de prespital, introducând acele reguli şi uneori până la carantină. Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele”, a explicat ministrul Sănătății.

Când se impune carantinarea unei localități

Totodată, Nelu Tătaru a făcut precizări și despre câteva criterii care se iau în considerare atunci când se calculează punctajul necesar pentru impunerea carantinei într-o localitate, dând exemplul Bucureștiului.

„O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI – 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează”, a mai precizat ministrul.

Locurile la ATI, suplimentate în București

De asemenea, acesta a anunțat că în București vor fi operaţionalizate mai multe paturi de ATI în următoarele zile.

„În următoarele zile vom operaţionaliza mai multe paturi de terapie intensivă. De exemplu, la Monza Metropolitan, în momentul acesta operaţionalizăm 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de terapie intermediară plus 12 pentru cazurile medii severe. La Floreasca încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, cum este Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria”, a declarat ministrul Sănătății.