Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre asimptomatici: „Vor fi internați 48 de ore, apoi izolați la domiciliu 14 zile”

Publicat: 14 07. 2020, 22:17
Actualizat: 14 07. 2020, 22:27
Nelu Tătaru, despre anunțul OMS: Luni de foc vor fi după cum ni le facem noi / Sursă Foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți seară, după ce a părăsit sala de ședință a Senatului, unde s-a discutat despre Legea carantinei, că bolnavii de COVID-19 asimptomatici vor fi internați timp de 48 de ore, apoi vor putea fi izolați la domiciliu, timp de 14 zile, în funcție de evoluție.

Ministrul Sănătății a precizat că Legea carantinei arată diferit decât forma inițială, după ce a fost discutat fiecare articol în parte. El a mai spus că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, după ședința Comisiei Juridice.

Ministrul a mai adăugat că „fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital.

„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”, a spus el.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele după ce au făcut testul și până la aflarea rezultatului, Nelu Tătaru a spus că „stau în izolare până obțin rezultatul”.

„DSP va da și actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămâne internat, dacă să plece la domiciliu în izolare. Medicul propune și recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

  • Întrebat ce se va întâmpla cu copiii ai căror părinți sunt internați cu coronavirus, ministrul a răspuns că „rămân în custodia familiei până la gradul 4”.
  • Cu privire la bunurile persoanelor infectate, toate lucrurile vor fi dezinfectate și vor fi predate la externare.
  • El a precizat că urmează să fie discutate și sancțiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru.
  • În ceea ce privește detașarea medicilor, acestea se vor face voluntar, iar acolo unde nu se găsesc cadre „se vor face și detașări nevoluntare”, acestea beneficiind de indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne. „Când am spus de indemnizație, există și beneficii bănești”, a subliniat ministrul.

Un nou studiu arată că 4 din 5 pacienți acuză probleme chiar și la două luni de la vindecarea de COVID

Un studiu privind persoanele externate din spital, după tratamentul pentru Covid-19, a constatat că 4 din 5 pacienți au raportat simptome chiar și la 2 luni după ce au fost declarați vindecați.

Cercetările publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA), au fost făcute pe 143 de pacienți din Italia, care au fost spitalizați cu Covid-19 și au supraviețuit.

În medie, pacienții au fost evaluați la două luni de la debutul primului lor simptom de Covid-19 și au petrecut două săptămâni pentru recuperare, scrie Forbes.

Niciunul dintre pacienți nu a raportat febră sau simptom de Covid acut în timpul studiului

La momentul evaluării, niciunul dintre pacienți nu a raportat febră sau vreun simptom de Covid-19 acut, dar peste jumătate au raportat oboseală și 43% au raportat lipsa de respirație.

Aproape o treime dintre supraviețuitori au raportat dureri articulare, iar 22% au avut dureri în piept.

A fost confirmat primul caz de contaminare intrauterină cu noul coronavirus. Un studiu arată că mama poate transmite fătului Covid-19 prin placentă

Medicii din Franța au confirmat primul caz de contaminare intrauterină cu noul coronavirus. Informația provine dintr-un studiu care a fost publicat astăzi în revista Nature Communications, scrie France24. Băiețelul avea simptome de COVID-19

Copilului, născut în luna martie, i s-a umflat creierul și a manifestat simptome neurologice legate de COVID-19 la adulți, dar de atunci și-a revenit, au informat marți cei de la revista Nature Communications.

Cercetările anterioare au arătat că este probabilă transmiterea virusului de la mamă la făt, dar acest studiu oferă primele dovezi solide, a declarat Daniele De Luca, medic la Spitalul Antoine Beclere din Paris.

„Am arătat că transmiterea virusului de la mamă la făt este posibilă prin placentă în ultimele săptămâni de sarcină”, a spus De Luca.