Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale: „ Este chiar o ocazie unică. Niciodată nu am avut ocazia în Săptămâna Mare să ne transformăm casa într-o biserică”. Ghid pentru fabricarea epitafului acasă

Publicat: 15 04. 2020, 10:58
Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Iosif / Sursa: mitropolia.eu

Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Iosif, în același timp arhiepiscop al Europei Occidentale, îi îndeamnă pe credincioși să înțeleagă că nu pot merge la slujbe în lăcașle de cult, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, și îi sfătuiește să profite de această „ocazie unică” de a-și transforma casa într-o biserică. În acest sens, Mitropolitul Iosif indică turoriale online pentru confecționarea epitafului acasă.

„Săptămâna Patimilor care începe acum, o vom petrece în casele noastre. Circumstanțele dramatice prin care trece lumea întreagă nu ne permit să mergem la slujbe în biserici pentru a nu înlesni contaminarea unui număr și mai mare de oameni, ceea ce ar deveni foarte greu de stăpânit și de purtat pentru lumea în care trăim. Așa că va trebui să ne transformăm casa noastră în biserică și să reconstituim acasă o parte din spațiul liturgic din biserică, care să ne permită să trăim cu adevărat această Săptămână a Patimilor și apoi Sărbătoarea Paștelui – Învierea Domnului”, își începe Mitropolitul Iosif scrisoarea adresat credincioșilor din Arhiepiscopia Europei Occidentale.

„Suntem într-adevăr închiși în casele noastre, și este trist și greu pentru noi toți, dar să fim și bucuroși pentru că avem posibilitatea de a urmări și de a trăi în profunzime și în mod real desfășurarea slujbelor Patimilor și Învierii lui Hristos. Este chiar o ocazie unică. Niciodată nu am avut ocazia în Săptămâna Mare să ne transformăm casa într-o biserică și să trăim în casa noastră cea mai mare Taină a lumii acesteia: Patimile, Moartea și Învierea Fiului lui Dumnezeu devenit Om, Fratele nostru. Este o ocazie de a ne sfinți casele, de a ne sfinți pe noi înșine, iar pentru familii, este o ocazie pentru o cateheză liturgică de excepție. Anul viitor copiii dumneavoastră vor merge la biserică în Vinerea Mare și vor înțelege concret ce se întâmplă acolo, pentru că vor fi experimentat anul acesta. Profitați de această ocazie pentru a-i implica cât mai mult în pregătirea Paștilor, cu accent pe rugăciune și pe ceea ce Hristos Domnul a pătimit din nesfârșita Lui dragoste pentru noi. Să lăsăm de această dată preparatele culinare pe ultimul loc, spre mai mult folos sufletesc”, a transmis ÎPS Iosif enoriașilor.

Înaltul prelat a detaliat, în scrisoarea trimisă, semnificația fiecărei zile din Săptămâna Patimilor și recomandări pentru a transpune acasă atmosfera liturgică.

Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale le recomandă enoriașilor să își confecționeze siguri un epitaf pentru slujba Prohodului din Vinerea Mare.

„Dacă aveți copii, implicați-i pe cât posibil în confecționarea lui, explicându-le semnificația a ceea ce fac, care nu este altceva decât pregătirea unui mormânt pentru Domnul, așa cum a făcut odată Sfântul Iosif din Arimateea. Este un act liturgic pe care îl veți împlini, nu o activitate de divertisment, deci trebuie să fie făcut cu maximă seriozitate, cu evlavie profundă, cu fiorul pe care Sfântul Iosif ar fi putut să-l simtă când a coborât de pe Cruce trupul fără de viață al Domnului pentru a-L pune în Mormânt”, scrie ÎPS Iosif.

Într-o postare separată de pe site-ul Mitropoliei Ortodoxe Romne a Europei Occidentate și Merdionale, se indică pașii și resurse online pentru fabricarea epitafului acasă.

Reguli pentru credincioșii din țară

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a detaliat, marți, regulile pe care credincioșii le vor urma de Paște, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Românii vor putea primi Paști vineri și sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari și de către patrulele MAI, în intervalul orar 7.00 – 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.

Acordul integral: