Mutațiile suferite de noul coronavirus nu-l fac mai rapid! Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre SARS-CoV-2

Publicat: 25 11. 2020, 14:21
Mutațiile suferite de noul coronavirus nu-l fac mai rapid! Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre SARS-CoV-2 / Sursa FOTO: https://cdn.pixabay.com

Noul coronavirus suferă mutații pe măsură ce se răspândeşte pe tot globul, dar niciuna dintre aceste modificări nu îi conferă capacitatea de a se propaga mai rapid. Concluzia trasă de cercetătorii din Marea Britanie schimbă tot ce se știa până acum despre SARS-CoV-2.

Studiul oamenilor de știință britanici se bazează pe un set global de date cu genomuri ale noului coronavirus, informații prelevate de la 46.723 de persoane infectate. Cercetătorii au identificat peste 12.700 de mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.

Mutațiile nu ajută SARS-CoV-2 să se răspândească

Din fericire, am constatat că niciuna dintre aceste mutaţii nu determină Covid-19 să se răspândească mai rapid”, a declarat cercetătoarea Lucy van Dorp, de la Institutul de Genetică al University College London (UCL). Ea a adăugat, totuşi: „Trebuie să rămânem vigilenţi şi să continuăm monitorizarea noilor mutaţii, în special pe măsură ce vaccinurile sunt introduse”.

Se știe că virusurile suferă în permanenţă mutaţii, iar aceşti agenţi patogeni (categoria virusurilor gripale) se modifică cel mai des. Majoritatea mutaţiilor sunt neutre.

În cazul virusului SARS-CoV-2, primele vaccinuri care s-au dovedit eficace împotriva bolii Covid-19 ar putea primi avizele legale şi ar putea începe să fie utilizate pentru imunizarea populaţiei înainte de sfârşitul anului.

Cercetătorii atrag atenția cu privire la vaccinul anti-Covid

Francois Balloux, profesor la UCL, a atras atenţia că iminenta introducere a vaccinurilor anti-Covid ar putea exercita noi presiuni selective asupra virusului, determinându-l să se modifice iar în încercarea de păcăli sistemul imunitar uman. „Ştirile din tabăra vaccinului sunt grozave. Virusul ar putea dobândi în viitor mutaţii de evitare a vaccinului, dar suntem încrezători că vom fi capabili să le semnalăm cu promptitudine, ceea ce ar permite actualizarea la timp a vaccinurilor, în caz de necesitate”, a adăugat specialistul.

Dintre cele peste 12.706 mutaţii identificate de cercetătorii britanici, aproximativ 398 s-au produs în mod repetat şi independent.