Noua tulpină sud-africană a SARS-CoV-2 a fost depistată și în Israel. Țara ar putea decreta stare de urgență

Publicat: 26 11. 2021, 15:07
Sursa foto: Shutterstock

Noua tulpină sud-africană a SARS-CoV-2, B.1.1.529, care înregistrează peste 30 de mutații, a fost confirmată în cursul zilei de vineri în Israel.

Este vorba despre un pacient care s-a întors recent din țară din Malawi, potrivit Jerusalem Post.

Alte două posibile cazuri sunt acum investigate de autoritățile sanitare israeliene. Toți cei trei pacienți fuseseră vaccinați cu schemă completă.

Anunțul privind depistarea acestei noi tulpini a fost făcut de Ministerul Sănătății din Israel. Premierul țării, Naftali Bennett, a avertizat că ar putea decreta starea de urgență din această cauză. Vineri, Bennett a discutat cu specialiști din domeniul sănătății publice pentru a evalua gravitatea situației.

Între timp, Israelul a anunțat că suspendă toate zborurile spre și dinspre statele din sudul Africii.

Varianta B.1.1.529 naște îngrijorare pentru că prezintă peste 30 de mutații în proteina spike, a explicat profesorul Nadav Davidovitch.

Davidovitch a mai spus că noua tulpină s-a răspândit extrem de rapid în zona Africii de Sud, mult mai repede decât varianta Delta. Din această cauză există îngrijorări că ar putea duce la forme mai severe de boală.

Noua tulpină, extrem de periculoasă

Ministrul Sănătății din Africa de Sud a anunțat joi descoperirea unei noi variante de coronavirus care pare să se răspândească rapid în anumite părți ale țării.

„Inițial, păreau niște focare izolate, dar de ieri, oamenii de știință au spus că pare să fie vorba despre o nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății, Joe Phaahla.

Acesta a subliniat că nu este clar în acest moment unde a apărut pentru prima dată această nouă tulpină.

Tulpina a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, dar și la o persoană care a călătorit din Africa de Sud către Hong Kong.

Între timp, Marea Britanie a anunțat că a adăugat șase țări din sudul Africii pe „lista roșie” în ceea ce privește călătoriile.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.