Olanda a început, miercuri, campania de vaccinare împotriva COVID-19. Țara era singura din UE care încă nu începuse imunizarea

Publicat: 06 01. 2021, 20:01
Actualizat: 07 01. 2021, 23:22
Olanda a început miercuri campania de vaccinare împotriva COVID-19. Țara era singura din UE care încă nu începuse imunizarea. Sursa foto: Profimedia

Olanda a început, miercuri, campania de vaccinare a populației împotriva COVID-19, în contextul în care țara rămăsese ultima din Uniunea Europeană care încă nu începuse imunizarea.

Prima persoană din Olanda căreia i-a fost administrat vaccinul împotriva COVID-19 a fost un angajat al unui centru de asistență pentru vârstnici din localitatea Veghel, aflată în sud-estul țării, informează site-ul agenției Agerpres.

Angajații din sistemul sanitar sunt primii care vor beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 în această țară.

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, centrele de vaccinare din toată țara nu vor fi operaționale până săptămâna viitoare.

Guvernul olandez a devansat campania de vaccinare după câteva zile de critici dure privind începutul lent al demersului. Alte ţări din Uniunea Europeană, printre care și România, au început administrarea vaccinului la sfârşitul lunii decembrie.

De ce autoritățile olandeze au întârziat atât de mult?

Premierul Mark Rutte a declarat marți, în fața Parlamentului de la Haga, că Guvernul său a fost luat pe nepregătite de aprobarea, în luna decembrie, a vaccinului Pfizer-BioNTech de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Totodată, oficialul a mai spus că autoritățile nu au putut demara campania de vaccinare ca urmare a unor probleme de ordin logistic.

Olanda a primit deja 280.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech din lotul comadat de Comisia Europeană, iar dozele au fost depozitate în estul țării.

Guvernul Mark Rutte a fost criticat de parlamentari în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării ca urmare a faptului că Olanda rămăsese singura țară din Uniunea Europeană care nu începuse campania de imunizare a populației.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat utilizarea vaccinului produs de Pfizer și BioNTech în Uniunea Europeană la data de 21 decembrie.

Peste 85 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel mondial şi în jur de 1,85 milioane au decedat, potrivit unui bilanţ prezentat recent de către jurnaliștii agenției de presă Reuters.