OMS avertizează: Persoanele vaccinate complet ar trebui să poarte mască de protecție în continuare deoarece tulpina Delta se răspândește în întreaga lume

Publicat: 26 06. 2021, 17:51
Actualizat: 26 06. 2021, 17:55
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au subliniat vineri necesitatea ca persoanele complet vaccinate să „continue să fie în mod corespunzător precaute” și să țină pasul cu măsurile de distanțare socială, cum ar fi purtarea măștii de protecție, deoarece varianta Delta a coronavirusului devine din ce în ce mai dominantă în Statele Unite ale americii (SUA) iar în alte țări cu un procent mare al persoanelor vaccinate anti-COVID-19 este totuși o tulpină îngrijorătoare.

„Primul mesaj la care vrem să fim atenți este că, odată ce sunteți vaccinat, puteți merge mai departe și puteți face orice. Da, puteți reduce unele măsuri… dar este încă nevoie de precauție”, a declarat Aylward vineri. „Suntem încă într-o lume cu mulți oameni care nu sunt protejați.

Vaccinurile anti-COVID-19 ar proteja împotriva variantei Delta, studiile recente constatând că vaccinul Pfizer este eficient cu aproximativ 90% împotriva noii tulpini. Doar primirea unei doze de vaccin oferă o protecție mult mai redusă împotriva variantei, totuși – o doză de Pfizer este eficientă doar cu aproximativ 36% împotriva formelor simptomatice de boală, a raportat Public Health England.

Varianta Delta, îngrijorătoare la nivel mondial

Apariția de noi variante și mai periculoase a provocat temeri că virusul va continua să se muteze și ar putea evolua astfel încât să devină mai puternic decât vaccinurile, mai ales că un procent destul de mare al populației lumii este în continuare nevaccinat.

În timp ce măsuri precum vaccinurile, distanțarea socială și purtarea măștilor s-au dovedit a funcționa împotriva COVID-19, Van Kerkhove a transmiws vineri că „poate exista un moment în care acest virus evoluează, iar aceste contramăsuri nu”.

Tulpina Delta ar dubla prevalența cazurilor COVID-19 la fiecare două săptămâni în SUA și se estimează că va deveni în cele din urmă tulpina dominantă din această țară.

Doctorul Anthony Fauci a avertizat că varianta reprezintă „cea mai mare amenințare” la efortul SUA de a eradica COVID-19, iar oficialii au avertizat în special cu privire la creșterea numărului de cazuri provocate deaceastă tulpină cu precădere în zonele în care rata de vaccinare este scăzută,precum statele din sud, spre exemplu Mississippi și Alabama.