OMS trage un semnal de alarmă: COVID-19 provoacă efecte grave pe termen lung atât la pacienţii spitalizaţi, cât şi la cei trataţi acasă

Publicat: 01 11. 2020, 14:33
OMS trage un semnal de alarmă: COVID-19 provoacă efecte grave pe termen lung atât la pacienţii spitalizaţi, cât şi la cei trataţi acasăSursă foto: Pixabay.com/caracter ilustrativ

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă în privinţa efectelor severe pe termen lung pe care le-ar putea dezvolta pacienţii cu COVID-19.

Efectele coronavirusului sunt pe termen lung

În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, adăugând că aceste efecte pot afecta pe oricine, atât tineri, cât şi vârstnici, indiferent dacă sunt trataţi în spital sau acasă, relatează presa internațională, citată de Agerpres.ro.

„Deşi numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome şi complicaţii post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienţi spitalizaţi cât şi la cei trataţi acasă”, a mai spus el.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, se suprapun adesea şi pot afecta orice sistem din organism”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Simptomele care afectează foştii pacienţi pot dura luni de zile şi pot include epuizare severă, probleme de respiraţie, palpitaţii sau probleme de memorie, care pot face imposibilă întoarcerea la muncă sau la viaţa normală.

Acest lucru subliniază „cât de inadmisibilă din punct de vedere moral şi irealizabilă este aşa-numita strategie de ‘imunizare în masă’ „, a mai spus directorul OMS. Nu numai că ar conduce la alte milioane de decese inutile, însă ar condamna un număr semnificativ de oameni la suferinţe înainte de recuperarea completă, a mai spus el.

Cum a evoluat pandemia de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a realizat o agregare a datelor privind numărul de teste efectuate în România, la nivel național, de la începutul crizei sanitare generată de infecția cu noul tip de coronavirus (SARS-CoV-2) până în prezent.

Această centralizare a fost realizată pentru a răspunde solicitărilor din partea mass-media pe această temă. Datele folosite sunt cele transmise zilnic de Institutul Național de Sănătate Publică.