ONU: Pandemia de COVID-19 a adus încă 100 de milioane de oameni sub pragul sărăciei

Publicat: 12 10. 2021, 12:18
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Sursa foto: Profimedia

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat inechitățile înregistrate la nivel mondial în ceea ce privește distribuirea vaccinului împotriva COVID-19.

Guterres spune că aceste inechități au contribuit la faptul că povara pandemiei a căzut în mod disproporționat pe umerii țărilor mai sărace, informează Euronews.

Guterres a declarat, în cadrul unei conferințe organizate de Fondul Monetar Internațional (FMI) că solidaritatea la nivel global a lipsit și că oamenii care trăiesc în zone de conflict și state sărace suferă cel mai mult din cauza pandemiei.

Secretarul general al ONU a mai adăugat că 100 de milioane de oameni au fost aduși sub pragul sărăciei de la începutul pandemiei și că patru miliarde de oameni nu au beneficiat de sprijin social, asistență medicală și protecție împotriva șomajului.

Antonio Guterres: Inegalitățile duc la violență

Inegalitățile între statele dezvoltate și cele sărace „creează un teren propice pentru violență și conflict”, a mai spus Guterres, care a adăugat că deși statele bogate au reușit să ajungă la rate de vaccinare mari, țările în curs de dezvoltare încă nu au această posibilitate.

„Inegalitatea în ceea ce privește distribuția vaccinurilor este ceva revoltător din punct de vedere moral, ceva care condamnă lumea la milioane de decese în plus și prelungește o recesiune care ar putea costa miliarde de dolari, lovind cele mai sărace țări”, a spus Guterres.

Acesta a făcut apel la statele lumii să susțină strategia de vaccinare a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care are ca scop atingerea unei rate de imunizare de 70% la nivelul fiecărei țări până în 2022.

„În țările afectate de criză și conflicte, vaccinarea va necesita investiții țintite. Acest lucru nu va garanta doar că vaccinurile sunt livrate rapid și corect; va consolida sistemele de sănătate locale și naționale și va ajuta la prevenirea viitoarelor pandemii”, a mai spus oficialul.

Guterres a vorbit și despre redresarea economică și a spus că aceasta are loc în națiunile bogate, dar nu și în statele mai sărace. El a spus că economiile avansate investesc 28% din PIB-ul lor în redresare, cifră care se ridică la doar 1,8% în cazul celor mai puțin dezvoltate țări.

„Țările afectate de conflicte și țările în criză au cel mai mic spațiu fiscal pentru a investi în politicile de care au nevoie pentru o redresare durabilă și favorabilă incluziunii, politici precum energia regenerabilă, protecția socială și asistența medicală universală”, a mai spus el.