Organizația Mondială a Sănătății, apel către țările din programul de vaccinare echitabilă: Contribuiți mai mult!

Publicat: 24 08. 2020, 16:59
Actualizat: 24 08. 2020, 17:06
Organizația Mondială a Sănătății, apel către țările din programul de vaccinare echitabilă: Contribuiți mai mult! / Sursă FOTO: Shutterstock

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat țările care fac parte din programul COVAX (Covid-19 Vaccines Global Access Facility) să participe mai mult la distribuirea globală echitabilă a vaccinurilor anticoronavirus care se dovedesc a fi de succes.

Programul, în care sunt implicate 172 de țări, prevede distribuirea a cel puțin 2 miliarde de doze din vaccinul anticoronavirus până la sfârșitul anului viitor, informează Washington Post.

„Inițial, când vor fi doze limitate, este foarte important să asigurăm vaccinul pentru cei din întreaga lume care au un risc ridicat. Covax se va asigura că țările subdezvoltate, cele în dezvoltare și cele mai bogate vor primi vaccinul într-un anumit timp de îndată ce va exista un stoc dintr-un vaccin sigur și eficient”, a declarat șeful OMS.

Șeful OMS, apel către țările din programul COVAX: Să asigurăm vaccinul pentru cei din întreaga lume care au un risc ridicat

„Cel mai important este mecanismul de a asigura o lansare coordonată la nivel mondial. Acest lucru este și în interesul țărilor care au negociat în particular cu producători independeți”, a mai punctat acesta.

Țările care vor să facă parte din planul global COVAX trebuie să își anunțe intenția de participare până pe 31 august, potrivit unui oficial OMS citat de Reuters, iar confirmarea participării trebuie făcută până pe 18 septembrie. De asemenea, contribuțiile inițiale trebuie trimise până pe 9 octombrie.

COVAX este condusă și de alaința pentru vaccinuri GAVI, OMS și coaliția  CEPI pentru Inovaţii în Vederea Pregătirii pentru Epidemii și este conceput pentru a asigura echitabilitatea accesului la vaccinurile anticoronavirus.

Alianța pentru Vaccinuri a anunțat prețul maxim pentru viitorul vaccin împotriva COVID-19

La sfârșitul lunii iulie, Seth Berkley, directorul executiv al Alianței pentru Vaccinuri (GAVI), care coordonează facilitatea COVAX, a declarat că nu există un anume preț-țintă și că își propune să negocieze prețurile, atât pentru țările dezvoltate, cât și pentru cele mai sărace.

Berkley a respins comentariile venite din unele surse din Uniunea Europeană, potrivit cărora COVAX vizează un preț de 40 de dolari pentru vaccinurile COVID destinate statelor dezvoltate. Respectivele surse au declarat că Uniunea Europeană va încerca să asigure oferte mai ieftine în afara schemei COVAX.

„A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE, n. red.) au scos în evidenţă cifra cea mai mare”, a afirmat Berkley într-un interviu.

Acesta a spus că într-o prezentare pentru oficiali europeni, reprezentanţii COVAX au oferit o serie de preţuri diferite.

„Și prețul acesta (40 de dolari) a fost prețul maxim pentru țările cu venituri mari, mai degrabă decât un preț deja stabilit”, a declarat acesta pentru Reuters.

Recent, Bill Gates a anunțat oferă o donație de încă 150 de milioane de dolari pentru vaccinul anti-COVID. Potrivit VOX, donația miliardarului va face ca viitorul vaccin să coste doar 3 dolari. Fundaţia lui Gates a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru vaccinuri în ultimii 20 de ani.

O mulțime de oameni acordă atenție fiecărei acțiuni făcute de Bill Gates, al doilea cel mai bogat om de pe planetă. Miliardarul american a spus că el și fundația sa vor atribui 150 de milioane de dolari pentru distribuirea vaccinurilor, atunci când acestea vor fi aprobate, către unele dintre cele mai sărace persoane din lume.

Fundația Gates donează suma de bani către Institutul Serum, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial. Institutul va produce 100 de milioane de doze, care ar costa doar 3 dolari fiecare.

„Încercăm să ne asigurăm că vaccinul va fi disponibil nu numai în ţările bogate, dar şi în ţările în curs de dezvoltare şi va fi în beneficiul tuturor dacă obţinem asta”, a afirmat Bill Gates.