PANDEMIE. Georgia: Criza coronavirusului poate genera noi agresiuni ale Rusiei

Publicat: 25 05. 2020, 15:50
Actualizat: 06 04. 2021, 22:44
PANDEMIE. Georgia: Criza coronavirusului poate genera noi agresiuni ale Rusiei / Sursă Foto: Mediafax Foto

 Preşedintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a avertizat că Rusia va încerca să diminueze efectele coronavirusului şi a crizei economice generate de preţul scăzut al petrolului prin agresiuni în afara graniţelor, relatează Mediafax.

Salome Zurabishvili sugerează că problemele interne ale Moscovei se transformă în agresiuni externe

Salome Zurabishvili, a cărei ţară şi-a pierdut o cincime din suprafaţă în 2008, când a fost invadată de armata Rusiei, a sugerat că, istoric, problemele interne ale Moscovei se transformă în agresiuni externe.

„Criza coronavirusului şi cea a petrolului şi poate situaţia politică internă, toate la un loc pot încuraja Rusia să fie mult mai agresivă pentru a arăta câştiguri externe,” a spus Zurabishvili într-un interviu pentru Financial Times, duminică.

Salome Zurabishvili a criticat, de asemenea, prezenţa militară rusă în zonele ocupate, în special în Abkhazia, unde au fost dislocate trupe şi echipamente militare, inclusiv sisteme de rachete, lucru care a dus la destabilizarea regiunii.

Totodată, şi Pentagonul a justificat, într-un comunicat de presă, părăsirea Tratatului Cer Deschis prin faptul că, printre altele, Rusia a respins zborurile în apropierea graniţei cu Georgia.

Preşedintele Georgiei şi-a arătat dezamăgirea faţă de poziţia Kremlinului de a interzice accesul autorităţilor georgiene în Ossetia de Sud, ocupată tot în 2008, pentru a asigura asisteţă medicală şi ajutoare persoanelor infectate cu COVID-19.

„Nu am putut să asigurăm tot sprijinul pe care l-am fi putut asigura,” a spus oficialul georgian.

Zurabishvili este un fost diplomat francez de origine georgiană, care după ce şi-a obţinut cetăţenia a ajuns, în 2004, ministru de externe, iar în 2018 a fost aleasă preşedintele Georgiei.

De ce în Rusia sunt mai puțini morți în condițiile în care numărul cazurilor de Covid este uriaș

Autorităţile spun că epidemia a ajuns mai târziu în Rusia, astfel că au avut timp să pregătească spitalele şi să aplice o politică de depistare în masă. Autorităţile din Rusia iau mai nou în calcul decesele cauzate de COVID-19 doar dacă medicii decid că virusul a avut un rol decisiv. Dacă persoanele decedate au avut şi alte comorbidităţi, nu au mai fost adăugaţi pe lista celor ucişi de coronavirus.

Recent, Rusia a fost acuzată că nu raportează numprul real al deceselor.

Astfel, numărul de persoane care au murit în Rusia din cauza noului coronavirus ar putea fi cu 70% mai mare decât au anunțat autoritățile.