PANDEMIE. Virusolog român: O tehnică veche, folosită și în timpul gripei spaniole, ar putea fi aplicată pentru protejarea persoanelor vulnerabile

Publicat: 12 04. 2020, 12:12
Actualizat: 12 04. 2020, 12:16
Virusolog român: O tehnică veche, folosită și în timpul gripei spaniole, ar putea fi aplicată pentru protejarea persoanelor vulnerabile / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

Virusologul român Mihnea Boștină, profesor la Departamentul de Microbiologie și Imunologie al Universității din Otaga, Noua Zeelandaă, a explicat ce presupune tehnica prin care putem proteja persoanele vulnerabile de pandemia de coronavirus.

Specialistul a punctat într-un interviu acordat Dobrogea TV că metoda aceasta a fost folosită și la combaterea gripei spaniole, din 1918.

Tehnica transplantării de anticorpi

Mai multe țări din lume care se confruntă cu pandemia de coronavirus au implementat deja tehnica transplantării de anticorpi preluați de la o persoană care s-a vindecat deja de boală.

Totuși, specialistul subliniază faptul că această tehnică nu are eficacitatea unui vaccin.

„Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, a explicat medicul virolog.

Viabilitatea imunizării în grup

Specialistul român consideră că această tehnică este una riscantă deoarece momentan oamenii de știință nu știu tot ce ar trebui despre virus.

„E foarte riscantă o strategie ca aceasta (imunizarea de grup). Ideea că la un moment dat 60-70 la sută din populație o să fie imunizată pe cale naturală, ceea ce va duce la încetarea transmisiei virusului, este foarte, foarte riscantă, în condițiile în care nu știm mare lucru despre virus, nu știm dacă persoanele infectate pot fi reinfectate. Am impresia că cine ia hotărâri în funcție de modelele astea se joacă cu viața nu a câtorva mii – zeci de mii de oameni, se joacă cu viața a sute de mii de oameni”, a precizat profesorul Mihnea Boștină.

Acesta oferă exemplul gripei despre care spune că este contractată și a doua oară de către 20-30% din populație. De aceea, comparativ, în cazul coronavirusului ar putea fi infectați absolut toți cei 8 miliarde de oameni, mai ales că oamenii de știință nu știu tot despre virus.