Cine sunt persoanele din România infectate cu tulpina sud-africană de COVID-19: „Zile întregi nu m-am dat jos din pat, scufundată în agonie”

Publicat: 06 03. 2021, 09:45
Actualizat: 06 03. 2021, 09:53
Cine sunt persoanele din România infectate cu tulpina sud-africană de COVID-19: „Zile întregi nu m-am dat jos din pat, scufundată în agonie” / Sursă FOTO: Liana Alexandru - Facebook

Persoanele din România infectate cu tulpina sud-africană de COVID-19 sunt o femeie din Capitală și un cetățean turc din Argeș. Ambele persoane nu au istoric de călătorie în străinătate.

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de COVID-19 au fost anunțate vineri, 5 martie. Specialiștii MedLife au analizat 93 de probe în mod aleatoriu și au descoperit că o femeie și un bărbat au fost infectați cu această tulpină.

Specialiștii din domeniul Sănătății sunt de părere că tulpina sud-africană este la fel de cotnagioasă precum cea britanică.

Primele persoane infectate cu tulpina sud-afriacană în România

Una dintre persoanele din România care a fost infectată cu această tulpină este jurnalista Liana ALexandru care a povestit într-o postare pe Facebook cum a evoluat boala în cazul ei, dar și cum sistemul de sănătate din România a făcut erori.

Aceasta a relatat că a fost diagnosticată cu noul COVID-19 pe 20 februarie, alături de fiica ei de 8 ani, la două săptămână după ce soțului ei i-a fost confirmată infectarea.

„Am stat în total o lună pe calendar închisă-n casă. Copilul a fost bine. Dar eu am avut febră, frisoane, dureri în gât, dureri de stomac, de organe interne, de oase, de dinți, de ochi, mi-am pierdut mirosul și am trăit stări de epuizare pe care nu le pot compara cu nimic. Zile întregi nu m-am dat jos din pat, scufundată în agonie și gândindu-mă că, dacă acesta e finalul, atunci nu i te poți opune”, a povestit Liana Alexandru pe Facebook.

Jurnalista a fost și voluntar în cadrul Direcției de Sănătătate Publică și culmea ironiei, sistemul a pordus încurcături și în cazul ei. Inițial, aceasta a primit confirmarea de infectare, însă de fapt erau rezultatele unui test făcut pentru altcineva.

Eroare de sistem: A primit rezultatele unui test făcut de altcineva

„A doua zi pe seară a venit un rezultat. Am primit un email de la o adresă medicală, am deschis și am citit mare în buletinul de analize: POZITIV. În stânga, erau un nume de bărbat și un cod numeric al unui cetățean născut în anii ’50”, a relatat aceasta.

În cele din urmă, după multe eforturi făcute de ea și voluntarii de la DSP, a reușit să afle rezultatul testului său și al fiicei sale, care erau pozitive.

Ulterior, în dimineața zilei de vineri, 5 martie, a fost sunată de un angajat din cadrul DSP care a anunțat-o că trebuie făcută o nouă anchetă epidemiologică în cazul său deoarece a fost depistată cu tulpina sud-africană B1351.

„Am fost contact direct al soțului meu care a făcut o formă cu spitalizare de o săptămână. Nu știe de unde a luat virusul. Toți suntem acum bine. Eu n-am avut, dar dacă aveți posibilitatea, vaccinați-vă”, a mai precizat jurnalista.