Premierul olandez Mark Rutte își cere scuze pentru ridicarea prematură a restricțiilor anti-COVID: „Am greșit, îmi pare rău și îmi cer iertare”

Publicat: 12 07. 2021, 18:10
Premierul olandez Mark Rutte își cere scuze pentru ridicarea prematură a restricțiilor anti-COVID: „Am greșit, îmi pare rău și îmi cer iertare” / Foto: Captură YouTube.com

Premierul olandez Mark Rutte a recunoscut, luni, că a ridicat prea devreme restricțiile anti-COVID-19 în Olanda și și-a cerut scuze pentru creșterea numărului de cazuri de coronavirus la cel mai înalt nivel din acest an.

Vinerea trecută, Rutte a reintrodus restricții pentru baruri, restaurante și cluburi de noapte, pentru a opri răspândirea infecțiilor COVID în rândul tinerilor adulți, la doar două săptămâni după ce măsurile specifice lockdown-ului au fost ridicate, tocmai din cauza scăderii numărului de cazuri, informează Reuters.

„Ceea ce am crezut că va fi posibil… s-a dovedit că este imposibil în practică”, a spus Rutter. „Am judecat greșit, regret și îmi cer scuze”.

Declarațiile sale sunt total opuse celor de vineri, când Rutte spunea că ridicarea restricțiilor reprezintă „pasul logic”. Tot atunci, premierul olandez a refuzat să accepte vreo vină a guvernului său, pentru o posibilă administrare precară a crizei COVID în Olanda.

Rutte, criticat dur de autoritățile sanitare

Autoritățile sanitare l-au criticat dur pe Rutte, spunând că guvernul olandez a ignorat măsurile de precauție și i-a încurajat pe tineri să iasă din nou în oraș.

Numărul infecțiilor COVID din Olanda a „explodat” la cele mai înalte niveluri din 2021, în aceste zile, de la decizia redeschiderii barurilor, restaurantelor, cluburilor de noapte, luată în urmă cu două săptămâni.

Măsurile de siguranță nu au făcut față valului de tineri

Sistemul de monitorizare sanitară și testele COVID-19 obligatorii la intrarea în cluburi nu au făcut față numărului mare de tineri dornici să aibă parte de distracție, după luni întregi de stare de urgență.

Până acum, creșterea alarmantă a numărului de infecții COVID nu a determinat și o aglomerație de pacienți în spitale, deoarece tinerii sunt mult mai puțin predispuși să facă o formă gravă a bolii, iar cei mai vulnerabili olandezi au fost deja vaccinați anti-COVID.

Vineri, ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a declarat că numărul redus de spitalizări ar putea fi amenințat de o creștere „fără precedent” a celui de infecții COVID-19.

Dincolo de scuzele prezentate public, Rutte a recunoscut și că prestația sa la conferința de presă de vineri nu a fost cea mai inspirată: „Ni s-a cerut să reflectăm asupra deciziilor noastre. Nu a fost corect, din partea noastră, să nu facem asta”, a conchis Rutte.