RAED ARAFAT, despre punerea în carantină instituționalizată a persoanelor peste 65 de ani. Când vor fi relaxate măsurile de restricție

Publicat: 20 04. 2020, 22:35
Actualizat: 20 04. 2020, 23:44
Când scăpăm de mască? Precizările lui Arafat

Raed Arafat a declarat luni seara că informația potrivit căruia persoanele peste 65 de ani vor fi puse în carantină instituționalizată, atribuită ministrului Sănătății, este falsă. De asemenea, a infirmat informația potrivit căreia măsurile de relaxare vor fi puse în aplicare în scurt timp, precizând că vor rămâne valabile și în perioada 1 mai.

„Au apărut foarte multe fake-uri, știri false în rețelele de socializare, s-a atribuit ministrului Sănătății faptul că urmează să punem pe toți care sunt peste 65 de ani în carantină instituționalizată, ceea ce este fals! Alții au ieșit să zică că imediat începem relaxarea și de mâine totul este perfect. Nu este așa! Mai avem o perioadă de trecut prin ea, vine 1 Mai și mesajul de acum către toți este să nu-și planifice activități pentru 1 Mai, activități precum cele pe care le-au planificat în alți ani, adică mers la plajă, mers la grătare etc., pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada 1 mai”, a avertizat luni seară, la TVR, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Chiar dacă va fi relaxarea aceasta, va fi treptată, nu va fi imediată, va fi în baza unor analize și va fi și cu măsuri compensatorii, precum distanțarea la locul de muncă, folosirea echipamentelor de protecție, gen mască sau altceva care să acopere gura și nasul, și respectarea unor măsuri stricte de igienă, până ce trecem prin situația cu care va trebui să conviețuim, adică virusul”, a completat șeful DSU.

Cât de oportune sunt măsurile de relxare

Grupul de Comunicare Strategică a prezentat, luni după-masă, o reacție fermă cu privire planul de măsuri de relaxare venit din partea dr. Adrian Streinu-Cercel. „Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară”, spun oficialii de la GCS. Detalii aici

Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială.

Proiectul intitulat „Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19” conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi prezentat de Mediafax se împarte pe 9 pagini şi vine cu măsuri riguroase.

Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 – 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”. Detalii aici

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că nu vor impune restricţii speciale vârstnicilor şi nici izolarea acestora, susţinând că atunci când autorităţile vor lua decizia de a relaxa restricţiile, acestea vor viza toate grupele de vârstă.

Într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune B1, Nelu Tătaru a fost întrebat dacă se vor anumite impune restricţii speciale persoanelor în vârstă, în momentul în care autorităţile vor lua decizia de a se relaxa restricţiile de circulaţie, transmite Agerpres.

„Nu. În acest moment, nu ne gândim la relaxare. Încă mai avem o perioadă în care trebuie să avem acele precauţii, să atingem vârful şi să vedem efectele acestuia. La nivelul Ministerului Sănătăţii se primesc propuneri de la diverşi colegi de-ai noştri, medici specialişti sau, ştiu eu, mai remarcaţi în profesie, care au pus anumite probleme, inclusiv o izolare a vârstnicilor pentru o perioadă mai lungă. Nu discutăm acest lucru. Când va veni relaxarea va veni pentru fiecare grupă de vârstă, nu numai pentru anumite grupe de vârstă, ţinând cont oarecum de fiecare localitate în parte, de fiecare focar în desfăşurare şi atunci aceste restricţii se vor relaxa diferit de la o localitate la alta şi de la un focar la altul”, a spus Nelu Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat ferm luni că „în acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate”.

Potrivit Grupului, „astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”.

De asemenea, „în analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene”.