RĂSPUNSURI. Există un risc real de infectare cu noul coronavirus prin alimente, sau prin ambalajele alimentelor? Clarificarea ANPC

Publicat: 22 04. 2020, 13:42
INCIDENT. Ce a pățit o tânără din Capitală într-un magazin. „Cu o mână îmi ridica rochia, iar cu alta îmi făcea fotografii”

Nu există risc real de infecție cu noul coronavirus prin alimente și nici de la ambalajele alimentelor, spune directorul ANPC, Paul Anghel. Acesta îi liniștește pe cumpărători: coronavirusul nu se poate multiplica în alimente, ci are nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica.finan

Potrivit lui Paul Anghel, nu există risc real de infecție prin alimente: „din comunicarile transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidențe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor”.

Directorul general al ANPC scrie, de asemenea, că nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare.

„Nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecția”

„Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecția”, susține Paul Anghel.

Totodată, potrivit acestuia, există reguli implementate de igienă și bune practici: „operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate și verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenți patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID -19”, dar și măsuri sociale suplimentare în contextul COVID-19. Cu toate acestea, în magazine trebuie păstrată distanțarea fizică, trebuie evitate contactele externe și respectate măsurile suplimentare de igienă.

În magazine, clienții trebuie să aibă la dispoziție dezinfectanți sau șervețele de unică folosință, trebucoroie să fie informați corect și corespunzător privind regulile de igienă, coșurile de cumpărături, cântarele și mânerele trebuie curățate des, iar produsele de panificație trebuie plasate în vitrine din plexiglas.