SANCȚIUNE. Amendă de până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă masca peste nas

Publicat: 26 05. 2020, 11:59
Actualizat: 06 04. 2021, 22:39
SANCȚIUNE. Amendă de până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă masca peste nas. Foto: Alexandra Pandrea/Gândul

Legea spune că masca trebuie purtată deasupra gurii şi a nasului, iar amenzile pe care le riscă cei care nu respectă acest lucru sunt cuprinse între 500 de lei şi 2.500 de lei.

Purtatul măştii poate fi obositor, dar amenda poate fi un motiv bun pentru a o purta. Altfel, cei care nu poartă masca deasupra nasului riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul, conform Legii 55/2020. Aceeaşi lege precizează şi locurile în care oamenii sunt obligaţi să poarte masca.

Astfel, masca se poartă în spaţii comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, potrivit unei analize asupra legii realizate pentru MEDIAFAX, de avocatul Gheorghe Groza.

Amendă de până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă masca peste nas

În schimb, „cei care prezintă simptome cum sunt temperatura, tusea şi strănutul, sunt obligaţi să poarte masca peste tot ”, a explicat avocatul.

În spaţii deschise, cum este parcul sau pe stradă, oamenii pot ieşi fără mască, în cazul în care nu au niciun fel de simptom al coronavirusului.

Purtarea măștii, obligatorie în spațiile închise din 15 mai

Atât OMS, cât și Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA recomandă purtarea măștilor de întreaga populație și spun că o barieră fizică este mai bună decât niciuna, pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.

Care sunt principale tipuri de măști de protecție și cât de eficiente sunt?

Măștile pot fi medicale (testate și aprobate de autorități) sau realizate industrial sau individual din diverse materiale, adesea bumbac 100%. Măștile medicale se împart în două categorii principale: chirurgicale și de protecție respiratorie (supuse unor testări ale eficienței filtrării). În America, o mască N95 filtrează 95% dintre particulele submicronice de clorură de sodiu. În Europa, măștile FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule și permit scăpări de maxim 8% către exterior, potrivit unui studiu, citat de raportuldegarda.ro.

Studiile care au analizat eficiența măștilor artizanale au arătat că în ciuda faptului că sunt mai puțin eficiente ca cele chirurgicale, oferă un grad de protecție, mai ales al celorlalte persoane față de purtător. „Orice tip de mască folosită la nivel populațional va scădea riscul de expunere virală și infecție, în ciuda etanșeității și aderenței imperfecte”. Alt studiu, citat de sursa mai sus menționată, consideră că măștile improvizate sunt mai bune decât nici o protecție, dar atrage atenția că „orice mască, indiferent de cât de eficientă este filtrarea și etanșeitatea ei, va avea efecte minime dacă nu este folosită împreună cu alte măsuri de prevenție precum izolarea persoanelor infectate, imunizarea, și spălatul des al mâinilor”.