Șeful Pfizer susține că vaccinurile actuale anti-COVID ar putea deveni ineficiente: „Este foarte posibil să se întâmple asta”

Publicat: 30 01. 2021, 14:56
Actualizat: 30 01. 2021, 15:00
Șeful Pfizer susține că vaccinurile actuale anti-COVID vor deveni ineficiente: „Este foarte posibil să se întâmple asta” Sursă foto: Profimedia.ro

Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a declarat în cadrul Forumului Economic Mondial Davos din 2021, că există „o mare posibilitate” ca vaccinurile să nu mai fie eficiente în viitor. Totodată, acesta a mai spus că ar vrea să mărească viteza de obţinere a unui nou ser.

CEO-ul Pfizer: „Este foarte posibil să se întâmple asta”

„Este foarte probabil ca într-o zi să se întâmple asta”, a spus Albert Bourla, precizând că Pfizer lucrează pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea vaccinului în cazul în care s-ar întâmpla acest lucru, potrivit BusinessInsider.

Managerul a mai spus că ar vrea să reducă timpul de la recunoaşterea unei ameninţări cu boli infecţioase la scară pandemică până la obţinerea unui vaccin autorizat la 100 de zile sau mai puţin. Acesta ar fi un interval chiar mai scurt decât obiectivul de 300 de zile propus anul trecut de Operaţiunea Warp Speed a administraţiei Trump.

Totodată, compania Pfizer ţinteşte să menţină la 95% eficienţa vaccinului în faţa tulpinilor care vor apărea.

A doua tranșă de vaccin Moderna a ajuns astăzi în România

​​A doua tranșă de 21.600 de vaccinuri Moderna a intrat sâmbătă dimineața în țară, pe cale terestră, prin Vama Nădlac. Vaccinurile vor fi transportate la Institutul Cantacuzino din București, urmând apoi să fie distribuite la centrele de vaccinare din Capitală și din țară.

Vaccinarea cu dozele Moderna începe pe 1 februarie

Prima tranșă de 14.000 de doze de vaccin Moderna a ajuns în România pe 12 ianuarie, iar dozele vor fi folosite începând cu 1 februarie, atunci când începe vaccinarea cu serul produs de compania americană.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.