Sistemul imun al copiilor, explicat de un medic pediatru. De ce nu prea contează vaccinarea în cazul celor mici

Publicat: 14 09. 2021, 12:30
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Medicul pediatru Mihai Craiu arată într-o postare pe Facebook cum acționează organismul copiilor atunci când aceștia sunt expuși la virusul SARS-CoV-2 și cât de diferit este sistemul lor imunitar față de cel al adulților.

„Copiii mici folosesc imunitatea înnăscută și nu cea dobândită. Imunitatea dobândită, cea cu anticorpi specifici, presupune un act de învățare ce durează ani de zile. Ca orice limbă străină… Deci nu o «posedăm» când ne naștem sau în primii ani de viață. Cum se apară copiii de infecții? 2-3 luni cu anticorpii veniți de la mamă, prin placentă apoi au doar armele imunitații înnascute. Acestea sunt foarte puternice, ca o bombă atomică, dar nu sunt foarte precise. Nu recunosc un anumit dușman ci omoară toți străinii ce intră în corpul copilului. Trebuie să facă asta ani de zile, până învață imunitatea dobândită să recunoască doar dușmanii, dintre străini”, scrie dr. Mihai Craiu.

Copiii și adolescenții se vor infecta într-o proporție mai mare

Mediul pediatru folosește o analogie pentru a explica felul în care acționează sistemul imunitar al copiilor

„Acest comportament al imunității copilului mic seamănă cu modul în care se comportă aceștia cu orice străin. Se încruntă, plâng și se agită violent, până învață să distingă rudele îndepărtate sau prietenii. Cu timpul înveți și capeți experiență și educație. Inclusiv imună. Și în fața străinilor nu mai dai cu bomba atomică, fără discriminare… După o analiză strategică (făcută de celulele imune cu memorie) se mobilizează un plan de apărare, cu arme specifice, anticorpii. Dar asta durează: sunt câteva zile până la «mobilizarea generală», timp în care SARS-CoV-2 are răgazul să se multiplice în corpul unui adolescent/adult. De aceea este atât de diferit la copiii mici aparent sănătoși!”, arată dr.Mihai Craiu.

Mediul pediatru face câteva precizări cu privire la evoluția epidemiologică după începerea școlilor:

  1. Da, copiii și adolescenții români se vor infecta în proporție mai mare decât în vara 2021 și unii vor ajunge la spital.
  2. Copiii vor contribui la transmiterea comunitară a SARS-CoV-2 la fel de eficient ca adulții, exact cum se întâmplă și în izbucniri epidemice cu alte virusuri respiratorii, vezi gripa.
  3. Deocamdată nu există în UE vaccinuri aprobate pentru copiii cu vârstă sub 12 ani. Dar nici nu prea contează, în țările normale. Vezi Danemarca unde 80% din cei peste 12 ani sunt vaccinați. Oare sunt nebuni danezii și alții ca ei? Răspuns – NU. Pentru că cei mici, chiar dacă fac COVID-19 nu au aceleași riscuri ca cei pentru care există vaccin. De ce? Pentru că cei mici folosesc ALTĂ APĂRARE în fața coronavirusului”, mai arată medicul pediatru.