Situație dramatică la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală: Jumătate din medicii ATI, bolnavi de COVID-19

Publicat: 16 11. 2020, 15:47
Bolnavii cronic se pot înscrie pentru vaccinare cu ajutorul oricărui medic: „Sunt pacienți care nu sunt înscriși la medici de familie” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

La Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală situația este din ce în ce mai dramatică: patru din cei opt medici de la Sectia de Terapie Intensiva sunt bolnavi de COVID-19.

Conducerea unității a solicitat ajutor de la Ministerul Sănătății și a discutat și cu șeful DSU, Raed Arafat, potrivit Realitatea Plus. Managerul spitalului a solicitat ministerului menționat să suplimenteze personalul medical ținând cont de numărul cadrelor medicale infectate cu SARS-CoV-2.

Secția ATI de la „Sfântul Pandelimon” a rămas doar cu 4 medici

De asemenea, conducerea spitalului subliniază faptul că medicii sunt extenuați după ce în ultimele zile au lucrat și câte 24 de ore din cauza lipsei de personal, în contextul în care în România sunt raportate zilnic mii de cazuri COVID-19 iar peste 1.000 de pacienți se află internați la ATI.

Ce se întâmplă cu spitalele „Cantacuzino” și „Sfântul Ștefan” din Capitală, în plină pandemie de coronavirus

Nelu Tătaru, ministul Sănătății, a declarat că Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino” și Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Ștefan” din Capitală vor deveni unități suport COVID. Ministrul Sănătății este ferm convins că aceasta este cea mai bună soluție, în contextul în care, în ultima perioadă, numărul de cazuri noi de coronavirus a explodat, iar sistemul sanitar a ajuns aproape de colaps.

„În Bucureşti avem «Sfântul Ştefan» şi Spitalul «Cantacuzino» pe care le operaţionalizăm ca suport COVID. Am transmis către DSP-uri să facă evaluarea acestor spitale şi odată cu această evaluare să avem evaluarea tehnică a tot ceea ce înseamnă utilităţi, cum ar fi surse de oxigen, sau potenţialul de energie electrică. La nivelul celulei de criză de la nivelul MAI este acea evaluare a personalului a celor şase specializări care în acest moment sunt în prima linie. În funcţie de solicitările pe care le avem în teritoriu, mobilizăm. Există o evaluare a personalului de la fiecare unitate medicală care poate fi disponibilizat. Există o evaluare în fiecare judeţ, în contextul în care este nevoie în judeţele limitrofe, se pot face detaşări”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.