Studiu CDC: Vaccinarea împotriva COVID-19 oferă o protecție mai mare decât imunizarea naturală. Sfaturile specialiștilor

Publicat: 07 08. 2021, 12:31
CDC continuă să recomande tuturor persoanelor în vârstă de 12 ani și peste să se vaccineze împotriva COVID-19 / Sursa foto: CDC

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit, în cadrul unui studiu la care au participat persoane care au fost infectate cu COVID-19, că persoanele care nu s-au vaccinat sunt de două ori mai expuse la reinfectare decât cele cărora li s-a administrat un ser, după boală.

Studiul realizat de Centrele pentru controlul bolilor și prevenție (Centers for Disease Control and Prevention -CDC), inclus în raportul privind morbiditatea și mortalitatea, a urmărit evoluția infecțiilor în rândul persoanelor din Kentucky care au contractat SARS-CoV-2, iar concluzia a fost că persoanele nevaccinate sunt de mai mult de două ori predispuse să se reinfecteze cu COVID-19 decât cele care s-au vaccinat cu schema completă, după ce au trecut prin boală.

„Vaccinarea este cel mai bună metodă să te protejezi”

Centers for Disease Control and Prevention (CDC), parte a Departamentului pentru Sănătate și Servicii Sociale (Department of Health and Humat Services – n.r.) al Statelor Unite ale Americii.

Astfel, se arată în comunicatul CDC de vineri, datele arată că vaccinurile ămpotriva COVID-19 oferă o protecție mai bună decât doar imunizarea naturală și că vaccinurile, chiar administrate după contractarea SARS-CoV-2, ajută la prevenirea reinfectărilor.

„Chiar dacă ați avut COVID-19, vă rog să nu renunțați să vă vaccinați”, a declarat directul CDC, dr. Rochelle Walensky. „Acest studiu arată că sunteți de două ori mai predispuși să vă infectați din nou dacă nu sunteți vaccinați. Vaccinarea este cea mai bună motodă să te protejezi, pe tine și pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât varianta mult mai contagioasă Delta se răspândește în țară”, a completat oficialul.

Sursa: CDC

Studiul, din luna iunie, a inclus sute de rezidenți din Kentucky, care au fost infectate anterior și a descoperit ca probabilitatea ca cei care nu s-au vaccinat să de reinfecteze este de 2,34 mai mare comparativ cu cei cu schema completă de vaccinare. Rezultatele sugerează că, pentru cei care au trecut prin boală, vaccinarea completă oferă o protecție suplimentară împotriva reinfectării.

„Vaccinurile împotriva COVID-19 rămân sigure și efciente”

În plus, anunță reprezentanții CDC, alte date incluse în raportul privind morbiditatea și mortalitatea arată că vaccinurile previn cazurile de internare cu COVID-19 printre grupurile cu cel mai mre risc. Pe măsură ce numărul de cazuri, de internări și de decese crește, datele din raportul CDC subliniază că vaccinurile sunt cea mai bună metodă de a preveni infecția cu COVID-19, se arată în comunicatul CDC.

„Vaccinurile împotriva COVID-19 rămân sigure și efciente. Ele previn formele severe ale bolii, internările și decesele. În plus, chiar printre cazurile mai puțin frecvente de COVID-19 printre cei vaccinați parțial sau total, vaccinurile fac ca persoanele să dezvolte forme mai ușoare ale bolii și de mai scurtă durată decât cele care nu s-au imunizat cu un ser”, precizează CDC, care continuă să recomande tuturor persoanelor în vârstă de 12 ani și peste să se vaccineze împotriva COVID-19.

De la debutul pandemiei, în SUA au fist confirmate în total 35.530.951 de cazuri de infecție cu COVID-19, și au fost înregistrate 613.658 de decese, potrivit celor mai recente date ale CDC. Ponderea americanilor care s-au vaccinat cu cel puțin o doză este de 70.6%. Nivelul de transmitere al infecției este foarte ridicat în aproape 70% dintre unitățile administrative locale (counties – engl.) din SUA și scăzut în doat aproximativ 4%.

În România, de la debutul campaniei, în România au fost vaccinate 5.058.226 de persoane, dintre care 4.913.347 cu ambele doze.

Până vineri, 6 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.084.456 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și s-au înregistrat 34.305 de decese  în rândul celor diagnosticați cu SARS-CoV-2.