Studiu clinic: Ce răspuns imunitar determină combinarea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca

Publicat: 04 02. 2021, 10:49
Actualizat: 04 02. 2021, 10:50
Studiu clinic: Ce răspuns imunitar determină combinarea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca / Sursă FOTO: Shutterstock

Marea Britanie a lansat joi, 4 februarie, un studiu pentru a evalua răspunsurile imune generate în cazul în care dozele de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de Pfizer și AstraZeneca sunt combinate într-un program de vaccinare cu două doze.

Cercetătorii britanici care se ocupă de studiu au declarat că datele privind vaccinarea persoanelor cu cele două tipuri diferite de vaccinuri împotriva coronavirusului ar putea ajuta la înțelegerea eficacității acestei combinații în ceea ce privește răspunsul imunitar, fapt care ar facilita administrarea vaccinului în întreaga lume. Primele date privind răspunsurile imune ar urma să fie publicate în luna iunie.

Studiul va examina răspunsurile imune ale unei doze inițiale de vaccin Pfizer urmate de un rapel cu vaccinul AstraZeneca, precum și invers, cu intervale de 4 și 12 săptămâni, transmite Reuters.

Studiu clinic în Marea Britanie: Participanții sunt vaccinați cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și cel dezvoltat de AstraZeneca

Atât vaccinul de ARNm dezvoltat de Pfizer și Biontech, cât și vaccinul vector adenovirus dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca au fost aprobate de Uniunea Europeană, dar și de Marea Britanie. De asemenea, aru urma ca mai multe vaccinuri să facă parte din studiu odată ce vor fi aprobate.

Recrutarea pentru studiu începe joi, cu peste 800 de participanți așteptați să participe, au anunțat cercetătorii.

Studiul nu va evalua eficacitatea generală a combinațiilor de doze, dar cercetătorii vor măsura răspunsurile anticorpilor și celulelor T și vor monitoriza eventualele efecte secundare neașteptate.

Matthew Snape, un vaccinolog de la Oxford care conduce studiul, a declarat că rezultatele inițiale despre implementarea vaccinului ar urma să apară în a doua jumătate a anului.

„Vom obține unele rezultate, ne așteptăm, până în iunie sau în acea perioadă, care vor oferi informații despre utilizarea dozelor de rapel în populația generală”, a susținut acesta.

Studiul urmărește să recruteze persoane cu vârsta peste 50 de ani care ar putea prezenta un risc mai mare decât persoanele mai tinere și care nu au fost deja vaccinate.

Vaccinul AstraZeneca este, de asemenea, testat în combinație cu vaccinul rusesc Sputnik V, iar șeful cercetătorilor britanici a declarat că ar trebui făcute mai multe studii privind combinarea vaccinurilor.