Studiu: O mare parte dintre efectele adverse cauzate de vaccinurile anti-COVID sunt provocate de efectul placebo

Publicat: 22 01. 2022, 14:47
Sursa foto: Shutterstock

Rezultatele unui studiu medical arată că o parte importantă dintre reacțiile adverse ale vaccinurilor, în special în cazul celor împotriva COVID-19, sunt, de fapt, mult mai puțin frecvente decât cred oamenii.

Astfel, potrivit cercetătorilor de la Beth Israel Deaconess Medical Center, un număr mare de reacții adverse raportate de pacienții vaccinați pot fi atribuite, de fapt, efectului placebo, notează Antena3.

Cercetătorii au examinat 12 studii privind siguranța vaccinurilor, care au implicat mii de oameni, și au comparat ratele de efecte secundare raportate între cei care au primit o injectare placebo și cei care au primit o injecție reală.

Astfel, ei au aflat că, după prima doză, două treimi dintre subiecți au raportat efecte secundare, cum ar fi dureri de cap și oboseală, iar cercetătorii susțin că acestea sunt, cel mai probabil, atribuite efectului placebo.

Mai mult, aproape un sfert dintre participanții care au primit doza placebo au raportat reacții adverse.

În studiu, cantitatea de efecte secundare atribuibile efectului placebo a scăzut la aproximativ jumătate după ce persoanele studiate au primit o a doua injecție. Frecvența reacțiilor adverse a fost mai mică în rândul primitorilor de placebo după a doua injecție, în timp ce opusul a fost valabil pentru cei vaccinați.

Acest lucru ajută la întărirea fenomenului efectului placebo, au spus experții.

Ce este efectul placebo?

Efectul placebo apare atunci când o persoană anticipează că un tratament medical ar putea avea anumite efecte, atât de mult încât percepe rezultatele la care se aștepta după tratament, chiar dacă acestea nu au legătură cu tratamentul în sine.

Efectul placebo este un fenomen binecunoscut în rândul oamenilor de știință și este important de investigat atunci când se dezvoltă vaccinuri și medicamente, potrivit dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt.

„Nu subestima niciodată puterea minții umane”, a spus Schaffner.

Specialiștii spun că efectul placebo este un exemplu puternic al conexiunii dintre mintea și corpul nostru.