Studiu: Vaccinurile anti-COVID ar putea să nu fie eficiente împotriva variantei Omicron fără administrarea dozei booster

Publicat: 15 12. 2021, 16:38
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Toate cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate în Statele Unite (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) par a fi mult mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron a coronavirusului, dar o doză booster poate să ofere o protecție sporită, apropiată de normal, potrivit unui studiu publicat marți.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH), Harvard și MIT, se bazează pe o serie de teste realizate unor subiecți care au primit vaccinurile Moderna, Johnson & Johnson și Pfizer-BioNTech. Oamenii de știință au analizat modul în care anticorpii dezvoltați de aceștia reacționează împotriva unui „pseudovirus” proiectat să semene cu varianta Omicron, după cum informează Reuters.

Cercetătorii au descoperit că neutralizareea virusului de către anticorpi este „scăzută până la absentă” în cazul persoanelor care au primit două doze de vaccin de la Pfizer sau Moderna sau doza unică a vaccinului de la Johnson & Johnson.

Cu toate acestea, studiul arată că în cazul subiecților care au primit și doza booster a vaccinului, sistemul imunitar a fost mult mai bine pregătit pentru a lupta cu virusul.

Potrivit acestui studiu, tulpina Omicron e mai contagioasă decât varianta Delta

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că varianta Omicron ar fi mai contagioasă decât variantele anterioare.

Astfel noua tulpină ar fi de aproximativ două ori mai contagioasă decât varianta Delta, dominantă în prezent.

Rezultatele sunt în concordanță cu alte studii publicate recent.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au anunțat luni că au descoperit că schemele de vaccin cu două doze Pfizer și AstraZeneca nu duc la producerea de anticorpi neutralizanți suficienți pentru ca organismul să poată lupta eficient împotriva noii variante.

Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă doze booster pentru toți adulții care au primit a doua doză de vaccin Moderna sau Pfizer/BioNTech, scrie CNN într-o analiză comparativă a efectelor vaccinurilor anti-Covid de pe piață asupra tulpinii Omicron a coronavirusului.

În cazul vaccinului cu doză unică de la Johnson & Johnson, intervalul recomandat pentru doza booster este la cel puțin două luni de la doza inițială.

Două studii publicate din Israel arată că dozele booster administrate cu serul de la Pfizer reduc infecțiile cu coronavirus de 10 ori și mortalitatea cu 90%. Cele două studii, publicate în The New England Journal of Medicine, analizează efectele campaniei Israelului de a oferi doze booster tuturor celor peste 12 ani, odată cu răspândirea variantei Delta în vară. În timp ce decesele și cazurile grave au scăzut în rândul persoanelor vaccinate cu două doze, injecțiile-booster le-au redus dramatic.

Reprezentanții companiei farmaceutice americane Pfizer a anunțat că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Cu toate acestea, un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie a anului viitor.