STUDIU. Ventilația mecanică invazivă eșuează în 70% din cazurile de COVID-19

Publicat: 03 06. 2020, 12:19
STUDIU. Ventilația mecanică invazivă eșuează în 70% din cazurile de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu realizat de Academia de Științe a Rusiei arată că ventilația invazivă combinată cu tratamentul intravenos eșuează în 70% din cazurile severe de COVID-19.

Cu toate acestea, în cazul în care ventilația non-invazivă este folosită în fazele de debut ale complicațiilor pulmonare în cazurile de COVID-19, aceasta crește rata de supraviețuire a pacienților, a anunțat vicepreședintele Academiei de Științe a Rusiei, Vladimir Chekhonin, citat de agenția rusă de presă TASS.

Concluziile oamenilor de știință din Rusia se bazează pe un studiu referitor la eficiența ventilației mecanice non-invazive în cazul pacienților cu forme severe de COVID-19 care prezintă insuficiență respiratorie acută. Specialiștii au studiat un grup de 76 de pacienți și au ajuns la concluzia că, folosită în fazele de debut ale acestor complicații pulmonare, ventilația non-invazivă i-a ajutat pe medici să îmbunătățească starea pacienților cu insuficiență respiratorie în 71% din cazuri fără să mai fie nevoie să se ajungă la ventilația invazivă.

„Am ajuns la concluzia că ventilația non-invazivă folosită devreme are succes în tratamentul insuficienței respiratorii acute. Dacă ventilația non-invazivă este utilizată prea târziu, este nevoie de folosirea cele invazive, dar rata mortalității ajunge la 70%”, a declarat Chekhonin.

Continuă cercetarea privind COVID-19

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de COVID-19. Potrivit ultimelor statistici, peste 6.383.800 de persoane au fost infectate cu noul tip de coronavirus la nivel mondial, iar 377.700 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19. De asemenea, peste 2.900.000 de persoane la nivel mondial au fost declarate vindecate.

Concluziile studiului Academiei de Științe a Rusiei vine după un studiu din Marea Britanie potrivit căruia ibuprofenul, unul dintre cele mai ieftine și mai cunoscute antiinflamatoare, ar putea ajuta la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire cu până la 80% și ar putea reduce nevoia de tratare a pacienților în regim de terapie intensivă.

Noile informații vin după ce, o perioadă, oamenii de știință avertizaseră că ibuprofenul este contraindicat în tratamentul COVID-19.