Te poți reinfecta cu noul COVID-19? Explicațiile experților

Publicat: 27 07. 2020, 17:42
Actualizat: 24 08. 2020, 18:55
Te poți reinfecta cu noul COVID-19? Explicațiile experților / Sursă FOTO: Shutterstock

În mai multe state din Europa și din întreaga lume au fost raportate zeci reinfectări cu noul coronavirus, însă experții susțin că reinfectarea „este posibilă, dar improbabilă”.

Reinfectarea cu noul coronavirus este posibilă, însă și improbabil, întrucât, potrivit experților citați NYT, atunci când o persoană care fusese declarată vindecată, dar care reiese pozitivă în urma unui test, probabil este vorba de aceeași boala care nu se vindecase în totalitate.

În mai multe țări din lume au fost raportate cazuri de reifectări ceea ce stârnește îngrijorarea oamenilor mai ales în contextul în care multe țări se confruntă cu un nou val al pandemiei, inclusiv în România situația este destul de alarmantă fiind raportate peste 1.000 de noi infectări în fiecare zi în ultima săptămână.

Reinfectarea, puțin probabilă – Imunizarea comunitară este posibilă

„Nu am auzit de vreun caz în care acest lucru să fie demonstrat fără dubiu”, declară Marc Lipsitch, epidemiolog la Facultatea de Sănătatea Publică T.H. Chan din cadrul Universității Harvard.

Alții experții susțin că se poate ajunge la imunitate comunitară întrucât virusul noi apărut s-a comportat totuși ca altele cunoscut de specialiștii în domeniu, prin urmare, un vaccin ar putea avea rezultatul menționat.

Totuși, este posibil ca SARS-CoV-2 să afecteze de două ori aceeași persoană, însă este improbabil ca acest lucru să se întâmple la un interval scurt de timp. Același lucru este valabil și în privința manifestării simptomelor specifice, mai explică specialiștii în domeniu.

Infectarea de lungă durată – mai probabilă decât reinfectarea

Aceștia susțin că mult mai probabilă este boala cu evoluție îndelungată. În acest caz, simptomele pot apăreala câteva săptămâni sau chiar luni de la infectare.

De exemplu, în cazul persoanelor care dezvoltă anticorpi, molecule imune care luptă cu virusul, nivelul acestora poate scădea după câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că virusul își va face simțită prezența în organism mai accentuat.

Doctorul Michael Mina, imunolog la Universitatea Harvard, punctează că acest proces (n.r. de scădere a anticorpilor) este unul normal după oprirea unei infecții acute.

„Se scarpină în cap (n.r. medicii) și spun «ce virus ciudat, care nu conduce la o imunitate robustă». Dar se înșeală în totalitate. Exact așa scrie în manualele de specialitate”, mai declară expertul.

Celule T – o altă formă de apărare a organismului

Pe lângă anticorpi, organismul se apără în fața unui virus și prin celulele T care pot elimina virusul și amplifică protecția în viitoarele lupte. Acest tip de celule dezvoltă un fel de „memorie” și pot lua cu noile coronavirusuri care ar putea ataca organismul în viitor.

„Dacă se mențin aceste celule, mai ales la nivelul plămânilor și al sistemului respirator, atunci ar putea face o treabă foarte bună în a opri răspândirea unei infecții”, explicp Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.

Nivelul de anticorpi se stabilizează în timp

Unele studii recente arată că nivelul anticorpilor poate scădea la un momentat dat, dar apoi se stabilizează.

„Prin natura lor, studiile privind durabilitatea necesită mult timp. Obținem imunitate de fiecare dată prin vaccinuri care nu sunt perfecte. Foarte rar se întâmplă că avem vaccinuri care sp fie eficiente 100%”, punctează doctorul Dan Barouch, virolog la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston.

„Eu aș spune că reinfectarea este posibilă, dar improbabilă, s-ar putea întâmpla foarte rar”, subliniază și doctorul Angela Rasmussen, specialist în virusologie la Universitatea Columbia din New York.