UE vrea să cumpere de la Pfizer 300 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus: „Vom semna contractul în curând”

Publicat: 09 11. 2020, 21:33
Actualizat: 09 11. 2020, 21:36
Tratamentul cu anticorpi administrat lui Donald Trump, când era infectat cu Covid-19, administrat cu succes și în România! După Institutul „Matei Balș”, urmează Spitalul de Boli Infecțioase din Iași (FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ)

Uniunea Europeană va semna în curând un contract pentru milioane de doze din vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech, a anunțat luni șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce cele două companii au declarat că vaccinul lor experimental are o eficacitate de peste 90%, ceea ce ar putea fi de fapt o victorie majoră în lupta împotriva coronavirusului pandemic.

Comisia Europeană, care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele statelor UE, a anunțat în septembrie că a avut discuții cu gigantul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech cu privire la furnizarea a 200 de milioane de doze din potențialul vaccin COVID-19, cu posibilitatea de a cumpăra încă 100 de milioane.

UE va semna un contract cu Pfizer pentru 300 de milioane de doze de vaccin COVID-19

Cu toate acestea, nu a fost anunțată în mod oficial o înțelegere.

„Comisia UE va semna în curând contract cu ei pentru până la 300 de milioane de doze”, a scris von der Leyen pe Twitter.

De asemenea, și un important parlamentar de centru dreapta din Parlamentul UE a precizat că un acord este iminent.

„Conform informațiilor mele, contractul respectiv este pe cale să fie semnat”, a declarat Peter Liese.

UE a semnat deja acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson JNJ.N pentru potențialele vaccinuri COVID-19 dezvoltate de aceste companii.

Statele Unite, Japonia și Marea Britanie au anunțat acorduri de aprovizionare cu Pfizer & BioNTech.

Datele privind vaccinul Pfizer & BioNTech au fost evaluate de la începutul lunii octombrie de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), în cadrul unei revizuiri extraordinare continue menită să accelereze posibila aprobare a vaccinului.

EMA a declarat luni pentru Reuters că nu a primit ultimele rezultate din studiile la scară largă, dar a evaluat datele non-clinice. Agenția Europeană a Medicamentelor a adăugat că în prezent evaluează un al doilea set de date privind calitatea vaccinului, inclusiv cele legate de ingrediente și de modul în care este produs.

Pfizer și BioNTech au anunțat luni că vaccinul împotriva coronavirusului are o eficiență de peste 90% în prevenirea COVID-19 în rândul celor nu contractaseră virusul anterior participării la studiu. Reprezentanții celor două companii susțin că este „o zi minunată pentru știință și umanitate”.