Un român de 87 de ani, cu multiple afecțiuni, s-a vindecat de COVID-19. Un medic consideră că acest caz poate deschide calea spre o nouă abordare față de internarea și externarea pacienților cu coronavirus

Publicat: 12 09. 2020, 16:17
Un român de 87 de ani, cu multiple afecțiuni, s-a vindecat de COVID-19. Un medic consideră că acest caz poate deschide calea spre o nouă abordare față de internarea și externarea pacienților cu coronavirus. Sursa foto: Shutterstock

Un bărbat din România, în vârstă de 87 de ani, s-a vindecat de COVID-19 după o lună de spitalizare, iar cazul său ar putea să deschidă calea spre o nouă strategie privind internarea și externarea persoanelor infectate cu coronavirus, după cum spune medicul de familie Sever Cristian Oană.

Medicul a postat o serie de observații cu privire la acest caz pe site-ul Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Pacientul avea și o serie de comorbidități: fost fumător, cu insuficiență cardiacă și purtător de hepatită virală B și C. Acesta și-a chemat medicul de familie deoarece avea unele simptome precum tuse productivă și dificultăți de respirație. În urma consultului a rezultat o saturație a oxigenului de 80%, sub nivelul normal, dar și un murmur ușor al plămânilor, astfel că medicul de familie l-a trimis pe acesta la spital, cu suspiciune de COVID-19.

Pacientul a fost internat în secția de medicină internă a Spitalului de Urgență București, unde s-a confirmat infecția cu coronavirus. I s-au făcut analize, i s-a administrat un tratament complex, iar după o lună a fost declarat vindecat și externat.

Sever Cristian Oană propune o abordare nouă în ceea ce privește internarea și externarea pacienților

Medicul primar de medicină de familie Sever Cristian Oană propune o abordare nouă în ceea ce privește internarea și externarea pacienților cu COVID-19.

„Când internezi pacientul? Desigur, PCR pozitiv, simptomele și SpO2 rămân esențiale. Dar pentru pacientul confirmat PCR și asimptomatic? Aici cred că ar fi cazul să facem o hemoleucogramă completă și dozarea D-Dimerilor (sunt mai ieftine decât testul PCR). Dacă pacientul rămâne asimptomatic, după 5-7 zile ar trebui să repetăm aceste investigații. Dacă ele sunt normale și pacientul este tot asimptomatic, cred că și medicii, și pacientul pot dormi linștiți, cu pacientul în izolare la domiciliu până la negativarea PCR. Când externezi pacientul? Dacă hemoleucograma și D-Dimerii sunt acceptabili (plus restul semnelor clinice și SpO2), cred că poți externa pacientul și să-l trimiți în izolare la domiciliu până la negativarea PCR”,  a scris medicul.

De asemenea, medicul mai spune că observațiile sale ar trebui confirmate în practică. El spune că o atitudine precum cea propusă de el ar putea duce la eliberarea multor paturi din spitale și ar putea duce la o scădere a costurilor.