Un specialist avertizează: Copiii ar putea răspândi COVID-19 mult mai ușor decât s-a crezut până acum

Publicat: 11 08. 2020, 12:52
Actualizat: 11 08. 2020, 15:53
Fetiță de trei ani în stare gravă, după ce a fost confirmată cu Covid-19! Copilul, transferat de urgență la spitalul de boli infecțioase din Craiova

Copiii ar putea să răspândească COVID-19 la fel de ușor cum răspândesc răceala comună, provocată de un alt tip de coronavirus, a declarat William Haseltine, fost profesor la Harvard Medical School.

Acesta a explicat că SARS-CoV-2 se transmite similar cu tipul de coronavirus care provoacă răceala comună, iar dat fiind faptul că cei mici sunt, în general, cei care transmit răceala cel mai ușor, același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul COVID-19, potrivit CNN.

„Există toate motivele pentru a suspecta că acest virus, deși poate ucide, se comportă asemănător cu cel care provoacă răceala comună, mai ales în ceea ce privește transmisia. Cine sunt cei care transmit răcelile? Copiii. Și acest lucru este valabil pentru aproape toate bolile respiratorii, inclusiv răcelile cauzate de coronavirusuri. Iar acesta (SARS-CoV-2) este unul dintre «verișorii» virusului care provoacă răceala”, a explicat specialistul.

Acesta a mai avertizat că cei mici pot să infecteze alte persoane, motiv pentru care trebuie să poarte măști. Totodată, copiii sub cinci ani pot transmite „extrem de ușor” boala altor persoane, a mai spus Haseltine.

„Se pare că au o încărcătură virală de o mie de ori mai mare în nas decât cea necesară pentru a infecta pe alții, deci sunt foarte, foarte contagioși”, a explicat acesta.

Numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 a crescut cu 90% în SUA

Potrivit unui raport realizat de Academia Americană de Pediatrie și Children’s Hospital Association, numărul copiilor diagnosticați cu COVID-19 a crescut cu 90% în ultimele patru săptămâni în Statele Unite.

Autorii studiului explică, totuși, că această creștere ar putea fi provocată de un număr mai mare de teste realizate în rândul copiilor, dat fiind faptul că, până recent, testele erau mai degrabă destinate persoanelor care prezentau simptome.

Specialiștii susțin că, în continuare, informațiile arată că cei mai mulți dintre copii sunt asimptomatici, apariția simptomelor fiind rară în rândul celor mici.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că pandemia începe să afecteze tot mai mult tinerii.