Vaccinul anti-COVID afectează fertilitatea? Mitul, demontat de un medic: „Este imposibil biologic”

Publicat: 20 10. 2021, 14:53
Medicul Mihai Craiu. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu demontează, pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”, mitul potrivit căruia vaccinul împotriva COVID-19 ar provoca infertilitate.

El spune că această teorie este una falsă și a fost folosită și în trecut, atunci când a fost lansată în România campania inițială de vaccinare împotriva HPV.

De altfel, acesta adaugă că și campania de vaccinare împotriva HPV a fost un eșec, tocmai din cauza unor astfel de manipulări, astfel că, la acea vreme, statul român a fost nevoit să arunce 90% din dozele de vaccin achiziționate.

„Prima dată când am auzit, la sfârșitul anului 2020, această „teorie” cu afectarea fertilității de către vaccinurile destinate prevenției maladiei COVID-19 am avut o strângere de inimă. Chiar am întrebat într-un grup de experți dacă nu li se pare cunoscută povestea…

De fapt e o ciorbă reîncălzită, din bucătăria gospodinelor antivaxx.

Exact această ipoteză a fost vehiculată și când s-a lansat, în România, campania inițială de vaccinare împotriva HPV.

Da, aceea încheiată cu un eșec la fel de spectaculos ca și cea actuală, împotriva maladiei COVID-19.

Atunci s-au aruncat peste 90% din dozele de vaccin (scumpe…) achiziționate de statul român. Adică de noi toți. Și au murit apoi niște mii de femei din cauza cancerului de col uterin produs de HPV. Dar nu s-a scandalizat nimeni, pentru că aceste decese, ale femeilor relativ tinere din România, nu au fost toate într-un timp scurt. Și astăzi au murit, în scumpa noastră țară, câteva femei, de cancer de col uterin, care ar fi putut fi vaccinate, cu niște ani în urmă…”, spune medicul Mihai Craiu.

Mihai Craiu: Este imposibil din punct de vedere biologic ca vaccinul să provoace infertilitate

Medicul mai spune că toate aceste teorii ale conspirației au venit din faptul că s-a descoperit că o proteină cu rol în funcționarea placentei are o secvență de aminoacizi în comun cu proteina spike a SARS-CoV-2. Astfel, mulți au spus, în mod eronat, că anticorpii anti-spike ar putea distruge acea proteină din placentă.

Cu toate acestea, specialistul spune că așa ceva este imposibil, deoarece aceste două proteine sunt extrem de puțin asemănătoare, neexistând, astfel, riscul apariției infertilității, așa cum susțin multe voci neavizate.

„Cum e cu fertilitatea? De unde a venit povestea?

De la o proteină numită sincițina-1, proteină necesară tuturor mamiferelor pentru dezvoltarea și funcționarea placentei. Cineva a observat că sincițina-1 are în comun cu proteina spike a noului coronavirus o secvență de aminoacizi. Și a concluzionat, acea persoană, că anticorpii anti-spike vor distruge sincițina-1 din placentă.

Oare așa să stea lucrurile? Păi nu prea! Căci proteina spike și sincitina-1 au în comun o secvență de 4 (patru) aminoacizi. Iar sincițina-1 are în total 538 aminoacizi. Este o asemănare extrem de mică pentru a putea imagina o fixare robustă a anticorpilor anti-spike în fix acel loc. Pur și simplu e imposibil biologic.

Imaginați-vă că purtați o pălărie cu o pană de la orice pasăre zburătoare doriți dvs. Aveți o pană la pălărie… Cam atât aveți în comun cu pasărea… Asta nu înseamnă că, de mâine, veți putea zbura”, mai spune medicul.

Mihai Craiu adaugă că, dacă teoriile conspirației legate de infertilitate ar fi fost reale, atunci vaccinul ar fi fost mai degrabă administrat în țările din Africa, acolo unde sporul natural este unul ridicat, decât în statele dezvoltate, care se confruntă de mulți ani cu o natalitate scăzută.