Valeriu Gheorghiță: Imunitatea determinată de vaccinul anti-COVID-19 va dura mai mult de un an

Publicat: 21 02. 2021, 20:18
Valeriu Gheorghiță: Imunitatea determinată de vaccinul anti-COVID-19 va dura mai mult de un an / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, este de părere că vaccinul anti-COVID-19 declanșează o imunitate care poate dura cel puțin un an.

Doctorul Valeriu Gheorghiță a susținut într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 21 februarie, că până în prezent se pare că răspunsul imun obținut în urma vaccinului este „cât se poate de bun” timp de opt luni.

„Timpul de răspuns imun va fi cu siguranță mai mare de un an”, a declarat specialistul.

De asemenea, medicul a explicat faptul că cea de-a doua doză de vaccin asigură imunitatea pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât este foarte important ca oamenii să își facă și rapelul. Totodată, Valeriu Gheorghiță a anticipat că în România pragul de vaccinare de 70% va fi atins în luna septembrie, însă doar dacă nu va apărea o variantă a coronavirusului rezistentă la vaccin.

„Cred că la sfârșitul anului putem aprecia că pandemia este sub control”, a susținut Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Numărul cazurilor noi de COVD-19 din centrele medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare”. Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat recent că numărul de infectări în rândul personalului din spitale și centre sociale a scăzut de la o medie de 500 la sub 50 pe săptămână, ca urmare a vaccinări anti-COVID. Până acum au fost imunizate cu două doze de vaccin anti-Covid 696.943 de persoane.

„Eficiența activității de vaccinare din prima etapă și parțial din etapa a doua de vaccinare. În etapa I, adresată lucrătorilor din sistemul medical și social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la data de 14 februarie 2021 sunt în evidențele noastre vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea și respectiv 98,84% cu o singură doză. În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social, în condițiile în care au fost păstrate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal”, declara Valeriu Gheorghiță pe 16 februarie.