Varianta Epsilon, mama tuturor mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Vaccinurile, ineficiente

Publicat: 05 07. 2021, 17:06
Varianta Epsilon, mama tuturor mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Vaccinurile, ineficiente / Sursa FOTO: pixabay.com

O nouă variantă a coronavirusului stârnește îngrijorare în rândurile medicilor. Epsilon este mama tuturor mutațiilor virusului SARS-CoV-2, spun specialiștii. Mult mai puternică decât Delta, această mutație dovedește o rezistență crescută atât la anticorpii generați de vaccinurile ARN mesager, cât și la cei produşi de infecția cu virusul SarsCoV2.

Așadar, mutația Epsilon este noua ameninţare a pandemiei Covid. Și una infinit mai gravă decât varianta Delta.

Epsilon a intrat deja în grupul VOC

Ținând cont de caracteristicile care o fac unică, mutația Epsilon a fost deja inclusă în grupul variantelor de coronavirus care provoacă îngrijorare. Este vorba de așa-numitul VOC (Variants of concern).

  • Cel care a descoperit mutația Epsilon este cercetătorul biochimist Matthew McCallum, de la Universitatea din Washington. Munca lui a fost deja publicată în revista Science.

Deocamdată, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa, fiind mai mult prezentă pe Coasta de Vest a Americii, în special în statul California. Conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri cu mutația Epsilon.

Cercetarea prof. McCallum, publicată în Science, subliniază importanța colosală a secvențierii virusului SARS-CoV-2. După părerea sa, secvențierea este una dintre cele mai importante arme pentru a contracara circulația virusului în lume.

Mutația Epsilon, rezistență și la anticorpi, și la vaccin

Analizând 57 de probe, prof. McCallum a observat trei mutații ale virusului noului coronavirus. Aceste mutații fac ca varianta Epsilon să fie rezistentă la anticorpii care se găsesc în proteina Spike, poarta (moleculară) de intrare a virusului în celulele umane. Cu cele trei mutații ale sale, varianta Epsilon arată rezistență atât la anticorpii generați de vaccinurile cu ARN mesager, cât și la cei produşi de infecția cu noul coronavirus.

Observațiile biochimistului american au la bază analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 de persoane vaccinate cu două doze de Pfizer-BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și nu s-au vaccinat.