Varianta indiană a SARS-CoV-2 a fost identificată în cel puțin 17 țări, anunță OMS

Publicat: 28 04. 2021, 08:47
OMS anunță că varianta indiană a coronavirusului a fost identificată în „cel puțin 17 țări”. Sursa foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți că varianta indiană a SARS-CoV-2, despre care se crede că ar cauza criza sanitară din prezent din India, a fost detectată în „cel puțin 17 țări”.

OMS spune că varianta B.1.617, cunoscută drept varianta sau tulpina indiană, fiind descoperită pentru prima dată în această țară, a fost detectată în peste 1.200 de secvențe de genom, în „cel puțin 17 țări”, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a anunțat OMS.

În ultimele zile, varianta indiană a fost identificată și în mai multe state europene, printre care se numără Belgia, Elveția, Grecia și Italia.

OMS: Varianta indiană pare să aibă o contagiozitate mai mare

Din datele analizate, OMS informează că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.

Recent, varianta indiană a fost clasificată de OMS ca fiind „variantă de interes”, nu „variantă preocupantă”, însă această ultimă categorie ar indica faptul că varianta este mai periculoasă, având mai mare contagiozitate și fiind mai letală, dar și mai capabilă să scadă eficiența vaccinurilor.

OMS mai atrage atenția că o altă posibilă cauză a creșterii uriașe a numărului de cazuri de COVID-19 în India poate fi nerespectarea restricțiilor sanitare și adunările în masă. Organizația notează că și alte variante aflate în circulație sunt extrem de contagioase, dar combinația celor doi factori (contagiozitatea și ignorarea măsurilor de protecție) poate juca un rol important în creșterea numărului de cazuri în această țară.

Criză sanitară fără precedent în India

India se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19, depășind luni recordul mondial de 352.991 de noi cazuri de infectare în 24 de ore și recordul național de 2.812 decese asociate COVID-19.

În acest context, Guvernul de la New Delhi a făcut apel la comunitatea internațională pentru asistență umanitară de urgență, dată fiind gravitatea situației.

Cercetări suplimentare, mai ales cu privire la contagiozitatea, severitatea şi riscul reinfectării cu varianta indiană, „sunt necesare urgent” pentru a înţelege rolul pe care îl joacă în criza sanitară din India, mai atrage atenția OMS.